Tuesday, September 17, 2024
Home » Αυτό είναι το θέμα: Μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να κάνει τη διασύνδεση;

Αυτό είναι το θέμα: Μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να κάνει τη διασύνδεση;

0 comments

Ο παίκτης με τη χειρότερη απόδοση στο παιγνίδι της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης (την οποία πολλοί επιμένουν να εμφανίζουν σαν διασύνδεση και με το Ισραήλ) είναι χωρίς αντίπαλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οποία, εν τη… σοφία της ανέθεσε το έργο του 1.5 δισ (τότε, σήμερα είμαστε στο 1.94… και πάμε) στη EuroAsia Interconnector και της υποσχέθηκε και χορηγία 657 εκατ. από τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου. Κάποια στιγμή, ακόμα και αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σοφία που προαναφέραμε (εκπροσωπήθηκε μέχρι και σε προεκλογικά εγκαίνια, η αθεόφοβη), κατάλαβε πως το έργο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από τη EuroAsia. Ούτε τεχνογνωσία είχε, ούτε λεφτά.

Και -με τη σύμπραξη και της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη- το έργο δόθηκε στον ΑΔΜΗΕ, που είχε/έχει τεχνογνωσία και υποτίθεται είχε και τα λεφτά.

Συμφωνήθηκε να πάρει η EuroAsia 48 εκατ. κολαριστά από τον ΑΔΜΗΕ εις μνήμην του οράματός της και μας παρέλαβε ο ΑΔΜΗΕ για να υλοποιήσει το όραμα. Και από τότε δεν κατάλαβε κανένας αν ο πολυδιαφημισμένος επενδυτής έβαλε από την τσέπη του έστω ένα σεντ.

Πληρώθηκαν μερικές δεκάδες εκατομμύρια στην εταιρεία που ανέλαβε (επί EuroAsia) να κατασκευάσει το καλώδιο, αλλά όλες οι ενδείξεις καταλήγουν ότι τα λεφτά που «πλήρωσε» ο ΑΔΜΗΕ είναι από τη χορηγία της ΕΕ… στην Κύπρο. Την οποία χορηγία η Κύπρος ούτε ζωγραφιστή δεν είδε. Ούτε θα δει.

Και επιμένει ο ΑΔΜΗΕ να του διασφαλίσουμε ως Κύπρος και ως Κύπριοι καταναλωτές, αλλά και ως Ελλαδίτες, όχι μόνο ότι θα έχει απόδοση 8.3% επί των κεφαλαίων που θα βάλει στο έργο (αν βάλει, ιότι μόνο για δανειστλες ακούμε, με επιτόκια του 5 και του 6%) αλλά και ότι θα πάρει όλα του τα λεφτά πίσω αν η Τουρκία εμποδίσει την υλοποίηση του έργου.

Συγνώμη, ποιος επενδύει (με σκοπό το κέρδος) σε αυτή την ιστορία; Εμείς ή ο ΑΔΜΗΕ;

Αν είναι ο ΑΔΜΗΕ που επενδύει, τότε του διασφαλίζουμε -μέσω των ρυθμιστικών αποφάσεων που λήφθηκαν προ καιρού- ότι θα πληρώσουμε και το τελευταίο σεντ για τη διασύνδεση, θα του πληρώσουμε και απόδοση 8.3%, ΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ότι θα τη φέρει σε πέρας την… τιμημένη.

Αν θεωρεί πως δεν είναι σε θέση -ή μπορεί να μην είναι σε θέση- να περάσει το καλώδιο από την περιοχή που εκ των πραγμάτων κάνει κουμάντο (αυθαίρετα, αλλά ποια η σημασία σε τελική ανάλυση;) η Τουρκία, καλύτερα να τύχει σήμερα επανεξέτασης, πριν να είναι αργά, ο όλος σχεδιασμός. Και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους πρωτίστως οι δύο κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και να διασφαλίσουν, αν μπορούν, τη διεξαγωγή της διασύνδεσης. Αν δεν μπορούν, να μην πληρώσουμε με κίνδυνο τα λεφτά να πάνε στον γάμο του καραγκιόζη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More