Monday, September 9, 2024
Home » Αυτά πρότεινε και περιμένει ο Γιάννης Παναγιώτου σε συντεχνίες οικοδόμων και εργολάβους

Αυτά πρότεινε και περιμένει ο Γιάννης Παναγιώτου σε συντεχνίες οικοδόμων και εργολάβους

0 comments

Συντεχνίες και ΟΣΕΟΚ σε δικές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσαν το θετικό κλίμα που υπήρξε σε αυτήν και εξέφρασαν την ευχή τα πράγματα να οδηγηθούν σε συμφωνία, παραπέμποντας όμως για αποφάσεις στα συλλογικά τους όργανα.

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, ανέφερε πως στην ουσία χθες ολοκληρώθηκε μία πολύχρονη πορεία που διανύθηκε για το ζήτημα. «Έχουμε σήμερα στα χέρια μας μια πρόταση, θα την πάρουμε στα συμβούλια των οργανώσεων μας και από εβδομάδας θα απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά» είπε.

«Ύστερα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων η οποία κράτησε πέραν των δύο ετών, παραλάβαμε την γραπτή πρόταση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, την οποία θα περάσουμε από τα συλλογικά μας όργανα, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας» ανέφερε από πλευράς του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Μεταλλωρύχων ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαππουτής.

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ Στέλιος Ευστρατίου είπε ότι δεσμεύτηκαν να δώσουν την απάντηση τους στον Υπουργό Εργασίας μέχρι την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Υπουργό. «Ευελπιστώ ότι θα δούμε το θέμα με ανοικτά μυαλά για να προχωρούμε», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Στέλιος Γαβριήλ είπε ότι «έχουν δοθεί οι αριθμοί τους οποίους θα μελετήσουμε και θα συγκαλέσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα τα συλλογικά μας όργανα για να δουν τις προτάσεις και να απαντήσουμε στον Υπουργό. Θα τα δούμε στα συλλογικά μας όργανα και θα απαντήσουμε στον Υπουργό θετικά ή αρνητικά την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία της ΣΕΚ

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, μεταξύ άλλων η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας προνοεί τα εξής:
•Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 01/06/2022 μέχρι την 31/12/2027.
•Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών, της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024).

  • Αύξηση των μισθών κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2025, κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2026 και κατά 7€ από την 01/01/2027.
  • Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από 10% σε 11% 01/09/2027.
  • Αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.
  • Επανακαθορισμό του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού για τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία, όπου το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στη βιομηχανία πέρα των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών, στο 6%.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More