Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων του Φιλελευθέρου για τις σοβαρές ενστάσεις του αμερικανικού νομικού οίκου Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP για την ηλεκτρική διασύνδεση, στο πλαίσιο μελέτης νομικής δέουσας επιμέλειας που ετοίμασε για την κυπριακή Κυβέρνηση, δίνεται σήμερα συνέχεια με παρατηρήσεις του εξωτερικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν το συμβόλαιο που δένει τον ΑΔΜΗΕ με τη Nexans (συνολικού ύψους 1.4 δισ. ευρώ), για την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Ο νομικός οίκος εφιστά την προσοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο γεγονός ότι η Σύμβαση με τη Nexans (η οποία προβλέπεται να μεταβιβαστεί στην Great Sea Interconnector και θα δεσμεύει τους μετόχους αυτής της εταιρείας, περιλαμβανομένης ίσως και της Κύπρου) προβλέπει:
(i) αρκετούς περιορισμούς ως προς την ευθύνη του εργολάβου (Nexans) για το κόστος ζημιών που θα κληθεί να αναλάβει αν το έργο δεν υλοποιηθεί βάσει της συμφωνίας. Ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως αυτοί οι περιορισμοί επί της μελλοντικής ευθύνης της Nexans δυνατό να οδηγήσουν την GSI και τους μετόχους της να αναλάβουν αυτοί την κάλυψη των όποιων ζημιών ή έστω των ζημιών πέραν των ανώτατων ορίων οικονομικής ευθύνης που προβλέπει σε κάποιες περιπτώσεις η σύμβαση.
(ii) Οι Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP σημειώνουν ακόμα ότι σε περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις μέσα στο συμβόλαιο ΑΔΜΗΕ – Nexans περιλαμβάνονται ρήτρεςπου επιτρέπουν στη Nexans να αξιώσει αποζημίωση από τον ΑΔΜΗΕ και μετέπειτα από την GSI.
(iii) Σημειώνεται ακόμα ότι στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται διατάξεις που επιτρέπουν υπό κάποιους όρους προσαρμογές εργασιών και χρονοδιαγραμμάτων (δηλαδή και παρατάσεις) ως προς την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου, οι οποίες αλλαγές θα μπορούσαν, προειδοποιούν οι μελετητές, να εκθέσουν τον ΑΔΜΗΕ (ή την GSI σε επόμενο στάδιο) σε οικονομικά βάρη.
(iv) Στο συμβόλαιο με τη Nexans περιέχονται και διατάξεις που θα μπορούσαν, λέει ο νομικός οίκος, να οδηγήσουν σε τερματισμό του έργου, με τον ΑΔΜΗΕ ή την GSI (employer) να επιβαρύνονται σε τέτοια περίπτωση με ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ (πέραν των άλλων ποσών που δυνατό να οφείλονται στον εργολάβο για έργα που είναι υπό εκτέλεση).
Το θέμα της χρηματοδότησης
Οι Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP επισημαίνουν (όχι μόνο μία φορά) ότι όλοι οι πιο πάνω κίνδυνοι που απειλούν την GSI (και την Κύπρο, αν επενδύσει χωρίς να αλλάξει η Συμφωνία Παραχώρησης που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ ή και άλλα έγγραφα) επιδεινώνονται από το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ παραχώρησε την αρχική ειδοποίηση στη Nexans (First Notice to Proceed) για να προχωρήσει με την κατασκευή του καλωδίου από τα τέλη του 2023, χωρίς να έχει εξασφαλίσει όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση, κάτι που παραμένει αναλλοίωτο ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά, χωρίς δηλαδή να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και χωρίς στοιχεία ότι αυτή θα εξασφαλιστεί σύντομα.
Δεν του έδωσαν όλα τα στοιχεία
Ο αμερικανικός νομικός οίκος επισημαίνει στο κεφάλαιο της μελέτης που αφορά τη συνεργασία ΑΔΜΗΕ – Nexans ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να του παραχωρήσει τα τελικά και επίσημα συμβόλαια που υπεγράφησαν αρχικά μεταξύ EuroAsia και Nexans και στη συνέχεια από τον ΑΔΜΗΕ και τη Nexans (ανανεωμένη σύμβαση).
Όπως αναφέρουν οι Curtis, η ανανέωση της αρχικής συμφωνίας EuroAsia – Nexans από τον ΑΔΜΗΕ και τη γαλλική εταιρία υπεγράφη στις 13 Δεκεμβρίου 2023 και τροποποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2024.
Ο οίκος μελετών φαίνεται να αμφιβάλλει κατά πόσο η αρχική σύμβαση που του δόθηκε μαζί με το ανανεωμένο κείμενο είναι το τελικό και επίσημο συμβόλαιο, καθώς δεν είναι υπογεγραμμένο, όπως σημειώνει. Στο κυρίως σώμα της σύμβασης δεν είναι ενσωματωμένες οι αλλαγές πουσυμφωνήθηκαν μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Nexans, κάτι που είχε συμφωνηθεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι Curtis επισημαίνουν ότι ζήτησαν από τον ΑΔΜΗΕ τόσο (i) τη Σύμβαση EPCI που υπογράφηκε αρχικά από την EuroAsia και τη Nexans όσο και (ii) την τροποποιημένη και επαναδιατυπωμένη σύμβαση EPCI μετά την ανάληψη του έργου από τον ΑΔΜΗΕ αλλά δεν του εστάλησαν τα έγγραφα.
Πηγή: philenews.com