Tuesday, September 17, 2024
Home » Αυτά αναμένει από το Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου

Αυτά αναμένει από το Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου

0 comments

Τις επόμενες εβδομάδες το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα παρουσιάσει στους μετόχους, σε έκτακτη γενική συνέλευση, τους λόγους για τους οποίους η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνδυασμό με τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη, όπως η δυνατότητα ενίσχυσης της ρευστότητας των κοινών μετοχών και μπορεί να αυξήσει την προβολή του συγκροτήματος προς όφελος των μετόχων.

Η εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑ, σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, θα ενισχύσει το προφίλ του συγκροτήματος στους επενδυτές που επικεντρώνονται στην περιοχή, επιτρέποντάς τους να συγκρίνουν άμεσα τις επιδόσεις του συγκροτήματος με άλλες τράπεζες τις περιοχής, προσελκύοντας έτσι μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές, σε μια πιο επικεντρωμένη αγορά εντός του Χρηματιστηρίου Αθηνών και παρέχοντας περιθώριο για ένταξη της μετοχής του Συγκροτήματος σε χρηματιστηριακούς δείκτες με την πάροδο του χρόνου.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπόκειται στη σχετική έγκριση της Επιτροπής Εισαγωγών του Χρηματιστήριου Αθηνών. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2024, αφού ληφθούν η έγκριση των μετόχων και οι απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Στην εισαγωγική του ομιλία κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2024, ο διευθύνων σύμβουλος Πανίκος Νικολάου ανέφερε ότι «στην Τράπεζα Κύπρου αξιολογούμε τακτικά την στρατηγική μας για δημιουργία σταθερής αξίας για τους μετόχους. Ένα από τα θέματα που αξιολογούμε είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίας του Συγκροτήματος στις αγορές, με στόχο την πιο εύκολη προσέλκυση νέων επενδυτών».

Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου φαίνεται ότι διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους, γιατί το 2024 το διοικητικό συμβούλιο στοχεύει σε διανομή μερίσματος προς το υψηλότερο άκρο του εύρους του ποσοστού διανομής (δηλαδή 50%), ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Τα κέρδη στο εξάμηνο

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €270,4 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι κερδών €220,2 εκατ. το εξάμηνο του 2023, αναβαθμίζοντας τους οικονομικούς στόχους για το 2024 και 2025.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τα κέρδη της αυξήθηκαν στα €137 εκατ., από €133 εκατ. το πρώτο τρίμηνο. H Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από το 20% για έκτο συνεχές τρίμηνο, φθάνοντας στο 23,7%, ξεπερνώντας σημαντικά τους στόχους του 2024 που τέθηκαν τον Φεβρουάριο 2024.

Στα ύψη παραμένουν τα καθαρά έσοδα από τόκους

Η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος δανειοδότης της οικονομίας. Παρουσίασε ισχυρό νέο δανεισμό ύψους €1.2 δισ., αυξημένος κατά 10% σε ετήσια βάση και το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε €10.1 δισ, αυξημένο κατά 3% από τον Δεκέμβριο 2023.

Ο νέος δανεισμός που δόθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο 2024 αποτελείτο από δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους €210 εκατ., δάνεια σε ιδιώτες (λιανικής τραπεζικής) ύψους €209 εκατ. (εκ των οποίων στεγαστικά δάνεια ύψους €137 εκατ.), δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους €59 εκατ. και δάνεια στον τομέα της ναυτιλίας και των διεθνών εργασιών ύψους €73 εκατ. Ο νέος δανεισμός που δόθηκε κατά το α’ εξάμηνο 2024 ανήλθε σε €1,227 εκατ., αυξημένος κατά 10% σε ετήσια βάση, και προέρχεται κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για δάνεια σε επιχειρήσεις.

Το ευνοϊκότερο περιβάλλον επιτοκίων και η θετική τάση των καταθέσεων έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των στόχων για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2024 και αναμένεται να είναι μεγαλύτερα από €670 εκατ., σε περίπου €800 εκατ.

Η αναβάθμιση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το περιβάλλον επιτοκίων αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό από ό,τι αρχικά αναμενόταν, με τον ρυθμό της μείωσης των επιτοκίων να παρατείνεται.

Για το 2025, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2024, αλλά να παραμείνουν ισχυρά, ξεπερνώντας τα €700 εκατ., βασισμένα σε επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ και Euribor 6 μηνών στο 3.0% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας κυρίως τα προβλεπόμενα χαμηλότερα επιτόκια και το υψηλότερο κόστος των καταθέσεων, σε σύγκριση με το 2024.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More