Τα στοιχεία για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών για το δ’ τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) του 2023 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στον κύκλο εργασιών τους είδαν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και την παροχή συμβουλών με 28,1%, με τον κλάδο της πληροφορικής να έρχεται δεύτερος με αύξηση 22,3%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση (ύψους 17,2%) είδαν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον προγραμματισμό και την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.
Από το σύνολο των 34 κλάδων πάντως, μόλις 7 είδαν μείωση στον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ οι υπόλοιποι 27 αναπτύχθηκαν. Συγκεκριμένα, πέραν του προγραμματισμού και των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, μείωση παρατηρήθηκε στην αποθήκευση και τις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες (logistics, -5%), στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες εκτός του τομέα των κατασκευών (-4,4%), στις εκδοτικές δραστηριότητες (-3,6%), στις πλωτές μεταφορές (-2,5%), στις νομικές και λογιστικές δραστηριότητες (-1,4%) και στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (-0,4%).
Σύγκριση με το 2015
Σε σύγκριση με το 2015, που τίθεται από την ΕΛΣΤΑΤ ως έτος βάσης, 6 κλάδοι έχουν δει τον κύκλο εργασιών τους να φτάνει διπλάσιες ή και μεγαλύτερες τιμές. Πρόκειται για τους εξής: Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες (αύξηση 147,2%), Δραστηριότητες απασχόλησης (+128,9%), Διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις (+123,3%), Δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης (+105,5%), Δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας (+102,9%), Διαφήμιση και έρευνα αγοράς (+100,1%).
Σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών τους έχουν δει επίσης οι τομείς των νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων (+70,2% σε σύγκριση με το 2015), των logistics (+61,4%), των χερσαίων μεταφορών και των μεταφορών μέσω αγωγών (+57,4%), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων πλην κατασκευαστικών (+51,4%), των παροχών προστασίας και έρευνας (+50,5%), των αρχιτεκτονικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων μηχανικών, τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων (+49,8%) και των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων (+45,2%). Αντίθετα, μείωση του κύκλου εργασιών παρατηρήθηκε σε τέσσερις κλάδους: στις πλωτές μεταφορές (μείωση 17%), στα καταλύματα (-17,9%), στην εστίαση (-12,2%), στις εκδοτικές δραστηριότητες (-3,6%).
Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι ο τομέας των υπηρεσιών στην Ελλάδα μεγεθύνεται, με ορισμένους κλάδους, όπως αυτόν του προγραμματισμού Η/Υ, να δείχνουν τον δρόμο για την αύξηση του συνολικού πλούτου της χώρας.