Friday, September 20, 2024
Home » Αυξήθηκαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην Πολωνία, συρρικνώθηκαν στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην Πολωνία, συρρικνώθηκαν στην Ελλάδα

0 comments

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αυξήθηκε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πολωνία, που είδε το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 10,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 1,9%.

Όλες οι οικονομίες της G7 παρουσίασαν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (3,4%), η οποία οφείλεται στην αύξηση των αποδοχών των μισθωτών και των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος, αντιστρέφοντας την πτώση του προηγούμενου τριμήνου.

Η Γερμανία παρουσίασε επίσης μεγάλη αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (1,4% έναντι 0,1%), εν μέρει λόγω της αύξησης των αποδοχών των μισθωτών, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέκαμψε (0,2%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μείον 0,6%).

Στον Καναδά σημειώθηκε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (0,6%), μια ανάκαμψη από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (μείον 0,5%), ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (μείον 0,2%).

Η Γαλλία κατέγραψε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (0,6%), η οποία υποστηρίχθηκε κυρίως από την αύξηση των βασικών συνταξιοδοτικών παροχών για να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ηπιότερες αυξήσεις του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (0,3% και 0,2%, αντίστοιχα).

Οι περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν επίσης αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το α’ τρίμηνο του 2024.

Η Πολωνία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (10,2%), η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, των κοινωνικών παροχών εκτός των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος και του εισοδήματος από ακίνητα.

Το τελευταίο υπερτριπλασιάστηκε στην Πολωνία από το τέλος του 2021, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από τόκους ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών καταγράφηκεστην Ελλάδα (μείον 1,9%), αν και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε (0,9%).

Στον ΟΟΣΑ συμμετέχουν 38 χώρες, εκ των οποίων οι 22 της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία).

Επιπλέον, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Ισλανδία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Τουρκία και η Ελβετία.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More