Saturday, November 23, 2024
Home » Ασφυκτικές προθεσμίες και τσουχτερά πρόστιμα

Ασφυκτικές προθεσμίες και τσουχτερά πρόστιμα

0 comments

Στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης είναι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Ο λόγος; Η γραφειοκρατία αλλά και οι σφιχτές προθεσμίες που πρέπει να προλάβουν, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί κάποια καμπάνια ενημέρωσης για την πυροπροστασία. Τίθεται έτσι το ερώτημα: πού είναι το πρόβλημα, αφού κάθε χρόνο, εκατοντάδες πυρκαγιές ξεσπούν από εγκαταλελειμμένους χώρους γεμάτους ξερόχορτα και όχι μόνο; «Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως δύο διαφορετικά υπουργεία (Περιβάλλοντος και Ενέργειας/Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας) έχουν νομοθετήσει για το ίδιο θέμα ξεχωριστά μέτρα ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, που αφορούν υποχρεώσεις εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν εντός ασφυκτικών προθεσμιών και χωρίς την παραμικρή δυνατότητα υλοποίησής τους» επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Στράτος Παραδιάς.

Τι περιλαμβάνουν αυτές οι υποχρεώσεις; Περιλαμβάνουν τη σύνταξη μελετών, τη λήψη μέτρων, την υλοποίηση έργων και την υποβολή δηλώσεων σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες, που δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Ετσι, σε ό,τι αφορά τους ορισμούς του Κανονισμού Πυροπροστασίας, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος Τάσος Βάππας, «το Εντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας συντάσσεται από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα, που δεν μας έχουν πει ακόμη ποιος είναι, βάσει της επικινδυνότητας του κάθε ακινήτου και θα κατατεθεί σε πλατφόρμα που δεν έχει ανοίξει. Δεχόμαστε πρωτοφανείς διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα για όλα αυτά που είναι απολύτως ανεφάρμοστα, εκτός των άλλων γιατί αποκλείεται να βρεθεί εργατικό προσωπικό που να τα εκτελέσει».

Οι ενστάσεις

Στο μεταξύ, άρχισαν και οι αντιδράσεις. Ηδη, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα σε τόσο σύντομο διάστημα, ενώ με ανακοίνωσή τους 30 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί από τα Κύθηρα δηλώνουν την αντίθεσή τους με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων εισάγει μέτρα οριζόντια, αντιεπιστημονικά, μακριά από την πραγματικότητα της ζωής στην ύπαιθρο και εν δυνάμει επικίνδυνα.

Οι ημερομηνίες

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό Πυροπροστασίας (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έως τις 26 Απριλίου 2023 να προβούν σε εκπόνηση και υποβολή της τεχνικής έκθεσης και αξιολόγησης των ακινήτων τους. Επίσης, για τη λήψη μέτρων και την υποβολή της δήλωσης του ιδιοκτήτη, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Μαΐου 2024.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Εντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο δήμο.

Εφαρμογή του Κανονισμού

Οπως υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Μαριάτος, όταν παρέλθουν οι προαναφερόμενες προθεσμίες, θα θεωρείται παραβάτης όποιος κατέχει εκτός σχεδίου κτίσμα (κατοικία, ξενοδοχείο, μαντρί, αγροτική αποθήκη, οτιδήποτε) σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας και δεν έχει περιφράξει το ακίνητό του με συμπαγή τοίχο και μεταλλικό πλέγμα.

Ο ίδιος παρουσιάζει ένα παράδειγμα: το επιβαλλόμενο πρόστιμο για ένα αγρόκτημα 18 στρεμμάτων με μία αγροτική αποθήκη 12 τετραγωνικών μέτρων ανέρχεται σε 9.000 ευρώ κάθε έτος. «Και η περίφραξη κοστίζει γύρω στις 84.000 ευρώ…», λέει. «Και με την αναμονή στο τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής να ξεπερνά τους 6 μήνες δεν θα μπορεί να αναλάβει την άδεια μικρής κλίμακας που απαιτείται. Επιπλέον, κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται με το κόστος αμοιβής του «ειδικού επιστήμονα» που θα συντάσσει την έκθεση».

Κατά τον Ανδρέα Μαριάτο, η συμπαγής περιτοίχιση με επιπρόσθετο μεταλλικό πλέγμα ύψους 1,5 μέτρου – με πρόφαση τη μείωση της μετάδοσης της φωτιάς, όταν δημιουργούνται φλόγες 20 και 30 μέτρων – παράγει περίκλειστες παγίδες για ανθρώπους και ζώα, ένα κλουβί που φυλακίζει τα πάντα εκτός από τις φλόγες.

Επιπλέον, όπως τονίζει, ο Κανονισμός αντιλαμβάνεται την ύπαιθρο ως υποδοχέα εξοχικής κατοικίας μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων και αγνοεί παντελώς τον πολυποίκιλο χαρακτήρα των χρήσεων και των αναγκών των μόνιμων κατοίκων της. Οτι η ύπαιθρος βρίθει κτισμάτων αγροτοκτηνοτροφικών, βιοτεχνιών και πρώτης κατοικίας ανθρώπων που δεν μπορούν να διαθέτουν εισόδημα πέντε ετών εργασίας για την περίφραξη του οικογενειακού χωραφιού.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More