Monday, September 23, 2024
Home » Ασφαλιστικές δικλίδες για την παραγωγικότητα δημοσίων υπαλλήλων κατά την τηλεργασία

Ασφαλιστικές δικλίδες για την παραγωγικότητα δημοσίων υπαλλήλων κατά την τηλεργασία

0 comments

Την τηλεργασία στο Δημόσιο επιδιώκει η Κυβέρνηση να θεσπίσει από του χρόνου, στο πλαίσιο της εφαρμογής ευέλικτων μορφών εργασίας.

Βάσει του προσχεδίου του νομοσχέδιου που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατά τις διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πιθανόν να διαφοροποιηθεί, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι θα έχουν δικαίωμα να εργάζονται με τηλεργασία μέχρι 100 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο, που αντιστοιχούν ουσιαστικά σε δύο ημέρες την εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, από τις περίπου 224 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο (αφαιρουμένων και των δημόσιων αργιών), τις μισές ημέρες θα πηγαίνουν στο γραφείο οι κυβερνητικοί και τις υπόλοιπες θα δουλεύουν από το σπίτι, αν το επιθυμούν και αν το επιτρέπει η φύση της εργασίας τους.

Ωστόσο, λόγω των κακών πρακτικών του παρελθόντος αλλά και της νοοτροπίας που έχουν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάρχουν επιφυλάξεις για την παραγωγικότητα που θα έχουν με την τηλεργασία. Και αυτό γιατί πολλοί από αυτούς ακόμα και όταν εργάζονται με φυσική παρουσία από γραφείο έχουν παραγωγικότητα που δεν αντιστοιχεί σε οκτάωρο αλλά σε λιγότερες ώρες.

Συνεπώς, ποιος διασφαλίζει πως οι κυβερνητικοί που θα… τηλεργάζονται θα τηρούν το ωράριο;

Μέσω των εισηγήσεων που έστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι συντεχνίες, ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εργάσιμες ημέρες της τηλεργασίας, κάτι το οποίο δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από την εκτελεστική αλλά και τη νομοθετική εξουσία.

Στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν πρόνοιες με τις οποίες ο έλεγχος των εργαζομένων θα γίνεται μέσω της αξιολόγησης της παραγόμενης εργασίας από τον προϊστάμενο του Τμήματος. Επίσης, η μη ικανοποιητική απόδοση των εργαζομένων κατά την τηλεργασία θα μπορεί να αποτελεί κριτήριο για διακοπή ή απόρριψη μελλοντικού αιτήματος για τηλεργασία. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που οι υπηρεσιακές ανάγκες το απαιτούν, ο προϊστάμενος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την τηλεργασία και να ζητήσει εργασία με φυσική παρουσία. Πρόνοιες οι οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εάν η παραγωγικότητα του δημοσίου υπαλλήλου θα κρίνεται μόνο από τον προϊστάμενο, τότε αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί ικανοποιητικό.

Δεν θα ήταν καλύτερα να βρεθεί ένας τρόπος που να διασφαλίζει αξιόπιστο έλεγχο των ωρών κατά τις οποίες θα εργάζονται μέσω τηλεργασίας οι δημόσιοι υπάλληλοι; Θα ήταν καλό να εξεταστεί έγκαιρα αυτό το θέμα, καθώς όταν το νομοσχέδιο τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσουν οι βουλευτές. Εννοείται πως δεν πρέπει να βάζουμε όλους τους κυβερνητικούς υπάλληλους στο ίδιο καλάθι, καθώς υπάρχουν και αυτοί που υπερβαίνουν εαυτούς και εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από το κανονικό τους ωράριο. Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να περιληφθούν ασφαλιστικές δικλίδες για αποτροπή και των δύο ενδεχομένων. Δηλαδή, ούτε κάποιοι να μπορούν να εργάζονται λιγότερο κατά την τηλεργασία αλλά ούτε και άλλοι συνάδελφοί τους να εργάζονται πέραν του κανονικού τους ωραρίου για να βγει η δουλειά.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι ελέγχου, έτσι ώστε να μην μπορούν κάποιοι να κάνουν κατάχρηση της τηλεργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ελέγχου της παραγωγικότητας, πέραν της κρίσης του προϊσταμένου.

Επίσης, είναι αναγκαίο, προτού τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η τηλεργασία, να αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά σύστημα του Δημοσίου και να υπάρξει και μια περίοδος πιλοτικής εφαρμογής, έτσι ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατό τα προβλήματα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More