Σενάρια επί σεναρίων εξετάζουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων.
Όλη η συζήτηση που γίνεται αφορά 99 κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι λαμβάνουν είτε πολλαπλές συντάξεις, είτε λαμβάνουν σύνταξη και μισθό.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας Ανδρέα Αντωνιάδη, συνολικά 73 πρόσωπα λαμβάνουν πέραν της μιας σύνταξης και άλλα 26 πρόσωπα λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη και μισθό.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Γενικό Λογιστήριο, για βοηθήσει τους βουλευτές να βγουν από το αδιέξοδο, ετοίμασε 10 διαφορετικά σενάρια σε σχέση με το τι εφαρμόζεται σήμερα όταν κάποιοι αναλαμβάνουν κρατικό αξίωμα.
Η Βουλή επιδιώκει μέσω νομοθετικής ρύθμισης να ρυθμίσει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των αξιωματούχων, ωστόσο, σε περίπτωση κατάργησής τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, θα κριθούν ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις, σε περίπτωση που προσφύγει κάποιος στο Δικαστήριο.
Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, όταν κάποιος συνταξιοδοτήθηκε, σε οποιαδήποτε ηλικία, θεωρείται ως αφυπηρετήσαντας και δεν μπορεί να του στερηθεί η σύνταξη που έχει θεμελιώσει. Κάτι τέτοιο, σημείωσε, θα είναι αντισυνταγματικό.
Άμεση ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της ίδιας φόρμουλας που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους. Όπως είπε, ο αξιωματούχος θα λαμβάνει τη σύνταξη που θεμελίωσε μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2025 και την υπόλοιπη θα τη λαμβάνει όταν συνταξιοδοτηθεί.
Σε σχέση με την πρόταση νόμου για κατάργηση του μισθού σε περίπτωση που κρατικός αξιωματούχος λαμβάνει σύνταξη, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία κάποιος μπορεί να επικαλεστεί θέμα άνισης μεταχείρισης.
Κατά τη συζήτηση των 12 προτάσεων νόμου, ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης ήγειρε για ακόμα μια φορά την εμπλοκή διαφόρων ταμείων στο θέμα και την ανάγκη να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων και να γίνουν οι σωστοί υπολογισμοί και συντονισμός ανάμεσα σε διαφορετικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, βουλευτές εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τη μη κατάθεση νομοσχεδίων από την Κυβέρνηση, τα οποία θα έδιναν κάποια λύση στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για την έναρξη της καταβολής της σύνταξης στους κρατικούς αξιωματούχους στο 65ο έτος αντί στο 60ο που είναι σήμερα. Επίσης, προβλέπει και την οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης από αξιωματούχους.
Πηγή: philenews.com