Παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία, οι ναυτιλιακές αγορές ή αλλιώς ο μέσος ημερήσιος ναύλος κινούνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας καθώς αυξάνεται και το θαλάσσιο εμπόριο. Παράλληλα μια περιορισμένη ναυπηγική αγορά, οι διαταραχές που προκαλούνται από γεωπολιτικές εξελίξεις, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι νέοι κανονισμοί επηρεάζουν την προσφορά πλοίων και το αποτέλεσμα καταγράφεται στο ύψος των ναύλων.
Ο διεθνής δείκτης ClarkSea Index του βρετανικού ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, που καταγράφει την πορεία των ναύλων όλων των κατηγοριών των πλοίων είτε πρόκειται για δεξαμενόπλοια είτε για containerships, πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ή μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέρχεται σε 24.000 δολ./ημέρα κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2024 και είναι αυξημένος κατά 35% σε σχέση με τη μέση τάση της τελευταίας δεκαετίας.
Προβλέψεις
Παράλληλα ο όγκος του θαλάσσιου εμπορίου αυξήθηκε κατά το ενθαρρυντικό 3% φτάνοντας τους 12,4 δισεκατομμύρια τόνους το 2023, με το κινεζικό εμπόριο να υποστηρίζει ιδιαίτερα την κατάσταση. Ο βρετανικός οίκος εκτιμά μια περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου κατά 2% σε 12,6 δισ. τόνους το 2024. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι τάσεις αύξησης της απόστασης πλεύσης των πλοίων λόγω αλλαγών δρομολογίων που επιβάλλουν είτε γεωπολιτικές εξελίξεις (πόλεμος στην Ουκρανία, επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα) είτε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής (μείωση διελεύσεων στη Διώρυγα του Παναμά εξαιτίας της ξηρασίας) τονώνουν τη συνολική ζήτηση πλοίων. Οι εκτροπές των πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα (εξυπηρετεί το 10% του παγκόσμιου εμπορίου), εκτιμούν οι Clarksons, δημιουργούν μια πρόσθετη παγκόσμια ζήτηση πλοίων κατά 3%, που ισοδυναμεί με την ανάπτυξη του εμπορίου σε ένα έτος, ποσοστό που αυξάνεται σε 11% μόνο για τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων. Οι περιορισμοί στις διελεύσεις μέσω της Διώρυγας του Παναμά (2,5% του παγκόσμιου εμπορίου) λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων έχουν επίσης αντίκτυπο, με τη διέλευση χωρητικότητας να μειώνεται κατά το ένα τρίτο. Και οι επιπτώσεις των τονομιλίων από την αλλαγή πλεύσης των θαλάσσιων ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου (και ευρωπαϊκών εισαγωγών) συνεχίζονται επίσης.
Από την πλευρά της προσφοράς πλοίων, ο ναυλομεσιτικός οίκος εκτιμά ότι η συνολική αύξηση του στόλου για το 2024 θα είναι περίπου στο 3%, κοντά στα ποσοστά ανόδου του εμπορίου, σε 2,5 δισ. dwt, με διαφορές μεταξύ των κλάδων, καθώς π.χ. η αύξηση της προσφοράς στα δεξαμενόπλοια θα είναι μικρότερη του 1% ενώ στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεγαλύτερη του 8%.
Οι ναυτιλιακές αγορές είναι σήμερα θετικές με ισχυρές ταμειακές ροές. Η γεωπολιτική και οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι χρειάζονται στενή παρακολούθηση, ενώ ορισμένοι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς και οι πιθανές επιπτώσεις από τις περιβαλλοντικές πολιτικές μπορεί να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, συμπεραίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος.