Sunday, October 13, 2024
Home » Αρνητική πρωτιά για το στεγαστικό στην Κύπρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Αρνητική πρωτιά για το στεγαστικό στην Κύπρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

0 comments

Όσα άτομα διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όχι μόνο δεν μπορούν να αγοράσουν κατοικία αλλά δεν μπορούν ούτε να νοικιάσουν και αναγκάζονται να μένουν σε προσωρινά καταλύματα κακής ποιότητας.

Το 2023, σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου το 4,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης στη διάρκεια της ζωής τους και από την άλλη πλευρά, μόνο το 3,9% των ατόμων που δεν διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στέγασης στη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το 2023, το 4,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης στη διάρκεια της ζωής τους, με οριακή διαφορά μεταξύ ανδρών (4,9%) και γυναικών (4,8%).

Τα υψηλότερα ποσοστά στεγαστικών δυσκολιών παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (11,2%), τη Φινλανδία (10,8%), τη Δανία (9,4%), τη Γαλλία και τη Σουηδία (και οι δύο 9,1%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και την Πολωνία (και οι δύο 0,8%), την Ιταλία (1,2%), τη Σλοβακία (1,3%) και τη Βουλγαρία (1,5%).

Οι δυσκολίες ενοικίασης εμφανίζονται όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της διαμονής του τους τελευταίους 12 μήνες, χρησιμοποιώντας δικούς του πόρους, χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί χρήματα, να λάβει δάνειο ή να καταφύγει σε άλλα οικονομικά μέσα για να πληρώσει το ενοίκιο του.

Μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν από φτώχεια στην ΕΕ, οι άνδρες (9,0%) επηρεάστηκαν περισσότερο από τις δυσκολίες στέγασης σε σύγκριση με τις γυναίκες (8,1%). Τα περισσότερα κράτη μέλη ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά στεγαστικών δυσκολιών μεταξύ των ανδρών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στη Σουηδία (7,8%), στην Ολλανδία (5,4%) και στην Αυστρία (3,4 %). Αντίθετα, οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο στην Ιρλανδία (5% ) και στην Εσθονία (1,2%). Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών ενοικίασης μεταξύ των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στη Γαλλία (15,2 %.) και στην Κύπρο (12,1 %.). Αντίθετα, ελάχιστες διαφορές παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (0,1 %.) και στην Ελλάδα (0,4 %.).

Σε επίπεδο ΕΕ, τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 και 30 έως 54 ετών ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας ενοικίασης, 14,8% και 14,7% αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 12,8% για τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών και 6,7% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό σε όλες τις ηλικίες υποφέρουν περισσότερο από τις δυσκολίες ενοικίασης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More