Friday, November 22, 2024
Home » «Από την Ελλάδα φεύγουν λιγότεροι, αλλά οι πιο ικανοί»

«Από την Ελλάδα φεύγουν λιγότεροι, αλλά οι πιο ικανοί»

0 comments

Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα ιδιόμορφο brain drain, όπου η εκροή εγκεφάλων είναι μικρότερη, αλλά φεύγουν τα καλύτερα μυαλά. Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να γίνει ελκυστική στους πιο έξυπνους και ικανούς πολίτες και επιχειρηματίες.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και το in.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος του Harvard Λάρι Σάμερς, στο περιθώριο του Economist Impact – Athens Gala Dinner.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, το Δημογραφικό μαζί με την προσέλκυση εγκεφάλων είναι γενικότερο πρόβλημα για την Ευρώπη, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει 30άρηδες πολιτικούς και 70άρηδες επιχειρηματίες, αντί 70άρηδες πολιτικούς και 30άρηδες επιχειρηματίες.

Η Ευρώπη, για τον Σάμερς, πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, να επενδύσει στην τεχνολογία και την παραγωγικότητα, χρησιμοποιώντας το κοινό νόμισμα ως ευέλικτο εργαλείο άντλησης κεφαλαίων. Το πρόβλημα της Ευρώπης εντοπίζεται κυρίως στη Γερμανία, όπου το οικονομικό της μοντέλο είχε στηριχθεί στην εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία και την παραγωγή από την Κίνα υπό τον μανδύα των ΗΠΑ. Τώρα και οι τρεις αυτοί πυλώνες είναι πιο εύθραυστοι σε σχέση με ένα ή δύο χρόνια πριν.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα και όχι μόνο. Στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, ποια θα ήταν η πιο δραστική λύση; Η μείωση της έμμεσης φορολογίας ή κίνητρα για εισαγωγή νέων παικτών στην αγορά και αύξηση του ανταγωνισμού;

Η σωστή απάντηση είναι όλα τα παραπάνω. Γενικά, είναι καλύτερα να έχουμε άμεσους φόρους παρά έμμεσους φόρους, ιδίως όταν έχουμε προκλήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό. Η σωστή πολιτική δεν περιορίζεται σε ένα όπλο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση.

Πιστεύετε ότι η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια;

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, αλλά δεν νομίζω ότι τώρα είναι ακόμη η στιγμή. Τα στοιχεία δεν είναι αρκετά σαφή για αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια.

Περνώντας στην παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ υπολόγισε ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και όλος αυτός ο κατακερματισμός που ακολουθεί μπορούν να κοστίσουν στο παγκόσμιο ΑΕΠ 7,4 τρισ. δολάρια. Ποια είναι η γνώμη σας σε αυτό το θέμα; Συμφωνείτε με αυτή την κατάσταση και ποια πρέπει να είναι η στάση της Ευρώπης;

Αν οι χώρες μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα και να επιτύχουν μεγαλύτερη ολοκλήρωση, αυτό, χωρίς αμφιβολία, θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ευημερία. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της διπλωματίας ούτε στο οικονομικό πεδίο ούτε στο πεδίο της ασφάλειας. Αν πρόκειται να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να οικοδομήσουμε ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ των χωρών που θα συμβάλουν στην ευημερία όλων μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστεί και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Η οικονομική της στρατηγική, ιδιαίτερα της Γερμανίας, βασιζόταν υπερβολικά στην εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία προκειμένου να παράγει προϊόντα που θα πουλούσε στην Κίνα, ενώ παράλληλα βασιζόταν σε μια ομπρέλα ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νομίζω ότι και οι τρεις πυλώνες αυτής της στρατηγικής φαίνονται πιο εύθραυστοι από ό,τι ήταν πριν από ένα ή δύο χρόνια.

Ως Ευρωπαϊκή Ενωση, βαδίζουμε στον σωστό δρόμο;

Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευελιξία και άνεση, τεχνολογική ευελιξία, υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη στήριξη της νεολαίας στην επιχειρηματική κοινότητα. Είναι καλύτερα να έχουμε επιχειρηματίες στα 30 τους και πολιτικούς ηγέτες στα 70 τους, παρά να έχουμε πολιτικούς ηγέτες στα 30 τους και επιχειρηματίες στα 70 τους. Αυτή είναι μια πρόκληση.

Τι πρέπει να βελτιώσουμε στην Ελλάδα;

Πρέπει να βρείτε τρόπο να γίνετε ελκυστικοί για τους πιο ικανούς και έξυπνους επιχειρηματίες και πολίτες σας. Η αίσθησή μου είναι ότι εξακολουθείτε να έχετε ιδιόμορφο ζήτημα διαρροής εγκεφάλων. Πρέπει να βρείτε πώς να δημιουργήσετε ένα οικονομικό περιβάλλον πιο προκλητικό και πιο δεκτικό για μερικούς από τους πιο ικανούς ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα. Μερικά από τα πιο ικανά μέλη της ελληνικής διασποράς είναι πολύ πολύ σημαντικά.

* Το βίντεο όλης της συνέντευξης είναι διαθέσιμο στο in.gr

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More