Monday, September 9, 2024
Home » Από τα συνέδρια, στη γαστρονομία και τον αθλητισμό

Από τα συνέδρια, στη γαστρονομία και τον αθλητισμό

0 comments

Με βάση μελέτες που διαθέτουν τόσο το υπουργείο Τουρισμού όσο και οι υπόλοιποι φορείς του κλάδου, ο χειμερινός τουρισμός αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των συνολικών τουριστικών εσόδων της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει πλήρως το περιθώριο ανάπτυξης που έχουν οι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα, αλλά και το περιθώριο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο χειμερινός τουρισμός θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά και σε διαρκή βάση, μέσω διαφόρων μορφών τουριστικής δραστηριότητας. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

n Συνεδριακός τουρισμός: ο συνεδριακός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή μόνιμης τροφοδότησης του χειμερινού τουρισμού. Απαιτείται η προώθηση αυτού του είδους τουρισμού στις ευρύτερες περιοχές των αστικών κέντρων, καθώς και στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές με επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση και ευκαιρίες για απόλαυση εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού, γαστρονομίας και επίσκεψης αξιοθέατων σημείων.

n Αστικός τουρισμός: Ο αστικός τουρισμός (τουρισμός πόλεων – city breaks) αφορά κυρίως την προσέλκυση επισκεπτών στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την προώθηση κυρίως δράσεων που αφορούν την ανάδειξη και αναβάθμιση των ιστορικών κέντρων, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών αξιόλογων στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

n Πολιτισμικός τουρισμός: για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού, απαιτούνται δράσεις όπως η ιεραρχημένη αναβάθμιση και διασύνδεση του μουσειακού, μνημειακού, αρχαιολογικού και λαογραφικού κεφαλαίου της χώρας, η διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας, της επισκεψιμότητας και οργάνωσης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και η υποστήριξή τους με κατάλληλα έργα υποδομών. Επίσης, απαιτείται η δημιουργία μουσείων και θεματικών πάρκων, η ενίσχυση δράσεων τύπου RI-SE για τη δημιουργία πολυχώρων ψηφιακής αναπαράστασης ιστορικών, μυθολογικών και άλλων πολιτιστικών σεναρίων. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του γαστριμαργικού τουρισμού και η ένταξή του στο τουριστικό προϊόν. Σε αυτήν την κατηγορία τουρισμού, εντάσσεται και ο θρησκευτικός τουρισμός.

n Αθλητικός τουρισμός: για την ανάπτυξη του χειμερινού αθλητικού τουρισμού απαιτείται η αξιοποίηση των μεγάλων εγκαταστάσεων των μεγάλων αστικών κέντρων, η ενίσχυση των υφιστάμενων εξειδικεύσεων (όπως π.χ. οι κωπηλατικοί αγώνες στα Ιωάννινα και την Καστοριά) σε πόλεις που διαθέτουν υψηλών προδιαγραφών αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακή υποδομή και αεροδρόμια, η ανάπτυξη προπονητικών κέντρων σε περιοχές του ορεινού και ημιορεινού χώρου που διαθέτουν ικανοποιητική πρόσβαση και ξενοδοχειακή υποστήριξη, καθώς επίσης και παραλίμνιες περιοχές για τα αθλήματα των ιστιοδρομιών και άλλων παράκτιων αθλημάτων.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More