Monday, September 9, 2024
Home » Απόπειρα κατά Τραμπ: Η ανάγνωση που κάνουν οι αγορές

Απόπειρα κατά Τραμπ: Η ανάγνωση που κάνουν οι αγορές

0 comments

Αισιοδοξία στις ΗΠΑ, με ενίσχυση του δολαρίου και ανοδικές τάσεις στη Wall Street, και περιορισμένη νευρικότητα σε Ευρώπη και Ασία, είναι η πρώτη εικόνα στις διεθνείς αγορές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις ενισχύει την προοπτική να επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά, το λεγόμενο “Trumptrade”, δηλαδή οι επενδυτικές τοποθετήσεις στη βάση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, με συνεπακόλουθο περισσότερες περικοπές φόρων, επιβολή νέων δασμών και χαλάρωση των ρυθμιστικών πλαισίων, δείχνει να αποτελεί το μοτίβο κίνησης των αγορών ήδη από τον προηγούμενο μήνα και την απογοητευτική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ.

Κάτι που καθίσταται ακόμα πιο σαφές σήμερα, καθώς τα πονταρίσματα υπέρ της επικράτησης του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ενισχύονται ακόμα περισσότερο στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του, η οποία εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει τους οπαδούς του και θα καλλιεργήσει μεγαλύτερη συμπάθεια στο πρόσωπο του πρώην προέδρου στις τάξεις των αναποφάσιστων.

Σε αυτό το κλίμα, η προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ και το δολάριο κινούνται υψηλότερα, με τους βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους να βλέπουν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν.

Στην WallStreet, που έρχεται από ακόμα μία ανοδική εβδομάδα με νέα ρεκόρ, τα futures συνεχίζουν ακάθεκτα δείχνοντας προς νέα κέρδη, του Dow Jones με άνοδο 0,41%, του S&P 500 με +0,36% και του Nasdaq με +0,43%.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύεται έναντι όλων των υπόλοιπων ισοτιμιών του Group-of-10 και συνεπώς και του ευρώ (με την ισοτιμία του ζεύγους στον 1,0909) ενώ και το bitcoin καταγράφει υψηλό άνω της εβδομάδας έως και άνω των 63.000 δολαρίων με κέρδη που ξεπέρασαν το 5%, καθώς ο πρώην πρόεδρος θεωρείται ότι έχει φιλική στάση προς τα κρυπτονομίσματα.

Μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να δέχονται τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δεχθούν πίεση από τον αντίκτυπο νέας σειράς δασμών, με το μεξικανικό πέσο να υποχωρεί κατά 0,8% και το ραντ της Νότιας Αφρικής κατά 0,6%.

Στα ομόλογα, οι αγοραστές επικρατούν στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με την απόδοση (σ.σ. σε ένα ομόλογο κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,443%, ενώ το 10ετές βλέπει τη δική του να ενισχύεται ελαφρώς στο 4,206%, με αποτέλεσμα το χάσμα της (αντεστραμμένης για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα καμπύλης) να περιορίζεται στο μικρότερο εύρος του από τον Ιανουάριο, καθώς η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό οίκο εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί με πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και υψηλότερους δασμούς.

Αντίθετα, στην Ευρώπη επικρατούν πτωτικές τάσεις, με ήπιες απώλειες 0,3% για τον DAX στην Γερμανία και τον CAC 40 στην Γαλλία, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 υποχωρεί επίσης κατά 0,25%, αν και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η κίνηση αποδίδεται στις ενισχυμένες πιθανότητες εκλογής του Τραμπ ή στην βουτιά έως και 15% που σημειώνει η Burberry έπειτα από την προειδοποίηση κερδών που εξέδωσε.

Αντίστοιχα, στην Κίνα ο SZSE Component στην ηπειρωτική χώρα σημείωσε απώλειες 0,6% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με έντονη πτώση 1,6%, αν και η εστίαση των επενδυτών φαίνεται να περιστράφηκε περισσότερο γύρω από την αδύναμη μέτρηση του κινεζικού ΑΕΠ που έχασε τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα βέβαια με σημείωμα του Chris Weston, επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone, πτώση των κινεζικών μετοχών στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα αντανακλά εν μέρει “τις αυξημένες πιθανότητες δασμών 60% να επιβάλλονται στις κινεζικές εξαγωγές” μετά από μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More