Wednesday, October 23, 2024
Home » Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο φιάσκο του Βασιλικού

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο φιάσκο του Βασιλικού

0 comments

Με ικανοποίηση δέχθηκαν τα περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας την ενημέρωση που έλαβαν χθες από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου, σύμφωνα με την οποία το πλοίο Προμηθέας, που θα αξιοποιηθεί ως FSRU στο τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, θα παραδοθεί στην ΕΤΥΦΑ τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που ικανοποίησε τους βουλευτές είναι η διαφαινόμενη αποφυγή μιας κολοσσιαίας αποτυχίας για το κράτος, σε περίπτωση που ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις για παράδοση του πλοίου στην ΕΤΥΦΑ, η οποία έχει ήδη πληρώσει περίπου 190 εκατ. στην κινεζική CPP για τη μετατροπή του σε FSRU.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε στους βουλευτές ότι η ΕΤΥΦΑ και η κινεζική εταιρεία κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για παράδοση του FSRU «Προμηθέας». Η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε διάστημα 60 ημερών.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η συμφωνία έγινε έναντι «μιας οικονομικής διευθέτησης» αφού, όπως πρόσθεσε, μειώνονται κάποιου είδους εγγυητικές (σ.σ. περίπου κατά 40 εκατ. ευρώ). Ξεκαθάρισε ότι δεν δόθηκαν επιπλέον χρήματα.

Για το διάστημα των 60 ημερών για παραλαβή του πλοίου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως πρέπει να γίνουν ορισμένες ενέργειες και από τις δύο πλευρές, όπως κάποιες πιστοποιήσεις, έτσι ώστε να μπορεί αποπλεύσει το πλοίο, αλλά και η εξασφάλιση προσωπικού που θα το μεταφέρει σε ευρωπαϊκό λιμάνι ή και στο Βασιλικό.

Όσον αφορά την προβλήτα και τις χερσαίες υποδομές, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η ΕΤΥΦΑ προέβη σε προσφορές για εξεύρεση συμβούλου που εξειδικεύεται σε ολοκλήρωση ημιτελών υποδομών, προσθέτοντας ότι ο Σύμβουλος θα επιλεγεί στις επόμενες δύο βδομάδες. Ακολούθως, ο Σύμβουλος θα βοηθήσει την ΕΤΥΦΑ για την ετοιμασία των εγγράφων για την προκήρυξη προσφορών για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ Γιώργο Ασιήκαλη, η αρχική πρόθεση να αξιοποιηθούν για ολοκλήρωση της προβλήτας οι υπεργολάβοι που συνεργάστηκαν με τη CPP σκόνταψε σε νομική γνωμάτευση από τους νομικούς τους συμβούλους.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More