Home » Αποκλιμάκωση πληθωρισμού και επιτόκια στο επίκεντρο

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού και επιτόκια στο επίκεντρο

0 comment

Με μικρές απώλειες ολοκληρώθηκε ο χρηματιστηριακός Μάρτιος, με την αγορά να μην καταφέρνει εν τέλει να σπάσει μία αρνητική παράδοση 25 ετών για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς έκλεισε για μία ακόμα χρονιά με αρνητικό πρόσημο. Το κλίμα στο ΧΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν υποτονικό, μια και παρέμεινε κλειστό τόσο τη Δευτέρα 25 Μαρτίου όσο και την περασμένη Παρασκευή, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου των συναλλαγών, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,20%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε απώλειες 1,86%. Σε επίπεδο Μαρτίου οι δύο δείκτες υποχώρησαν 0,17% και 4,23% αντίστοιχα, ενώ από την αρχή του χρόνου ενισχύονται κατά 9,99% και 12,56%.

Αναμφίβολα, η προσοχή των επενδυτών διεθνώς είναι στραμμένη στο μέτωπο του πληθωρισμού και στις επόμενες κινήσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη όσον αφορά την εκκίνηση της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, στο εύρος 5,25%-5,50%, που αποτελεί υψηλό άνω των 20 ετών, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, σύμφωνα με το ανακοινωθέν αλλά και τις εκτιμήσεις, η πλειονότητα των μελών της Fed προβλέπει τρεις μειώσεις του επιτοκίου, στο εύρος 4,50%-4,75% για το τρέχον έτος, ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της αύξησης της απασχόλησης. Επίσης, η Fed αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις της για την οικονομία των ΗΠΑ, στο 2,1% το 2024, με την ανεργία να εκτιμάται στο 4,0% και τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) να αναμένεται στο 2,4%. Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε τη δέσμευση για επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, με την οικονομία των ΗΠΑ να εμφανίζει σημαντική πρόοδο, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

Τον Ιούνιο

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι τα νέα δεδομένα για την οικονομία της ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν εντός του Απριλίου είναι σημαντικά για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι αν και η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται τον προσεχή Ιούνιο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν δύνανται να δεσμευθούν εκ των προτέρων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (BoE) διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 5,25%, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη για μείωση του επιτοκίου εντός του έτους. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή διαδραμάτισε η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε να προχωρήσει πρώτη σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, αιφνιδιάζοντας τις αγορές. Η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5%, έρχεται ως αποτέλεσμα του χαμηλού πληθωρισμού στην Ελβετία, που διαμορφώθηκε στο 1,2%, τον Φεβρουάριο.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More