Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) τέθηκαν δέκα καταγγελίες κατά των τραπεζών, ενώ παράλληλα αποφασίστηκαν και τρεις αυτεπάγγελτες έρευνες.
ΗΕΠΑ σε σημείωμα που προώθησε στη Βουλή, με αφορμή ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Επιτροπής, σημειώνει πως ενώπιον της ΕΠΑ υποβλήθηκε άλλη μια καταγγελία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας είχε υποβληθεί αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων αλλά τελικά αποσύρθηκε.
Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΕΠΑ, Εύα Παντζαρή,ορισμένες από τις καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής και αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της ΕΠΑ.
Οι έρευνες για καύσιμα
Σε σχέση με τον τομέα των καυσίμων, την ίδια περίοδο (τα 12 τελευταία χρόνια) υποβλήθηκαν έξι καταγγελίες και αποφασίστηκε η έναρξη δύο αυτεπάγγελτων ερευνών, επί των οποίων έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις.
Παράλληλα, επισημαίνεται στην επιστολή, η ΕΠΑ παρατηρεί τον τομέα των καυσίμων, καθώς και τις αλλαγές ή τις εξελίξεις που μπορεί να εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της και όταν κρίνει αναγκαίο να παρέμβει το πράττει. «Η ΕΠΑ έχει εξετάσει στοιχεία που είχαν κοινοποιηθεί στο παρελθόν από το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ η υπηρεσία του υπουργείου η οποία είναι αρμόδια να παρακολουθεί τις εισαγωγές και τις τιμές των τομέα πετρελαιοειδών, εάν διαπιστώσει πως υπάρχουν ενδείξεις στρεβλώσεων που χρήζουν την παρέμβαση της Επιτροπής, την ενημερώνει, αποστέλλοντας της σχετικά στοιχεία» προσθέτει.
Απαντά στις επικρίσεις
Την ίδια ώρα, η ΕΠΑ δίνει απαντήσεις στις αιχμές που αφήνονται από βουλευτές κατά του έργου που επιτελεί η ίδια, τονίζοντας πως η Επιτροπή, ως ένα ανεξάρτητο συλλογικό όργανο, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων και των εξουσιών της ενεργεί μακριά και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πολιτικές ή εξωτερικές παρεμβάσεις και δεν λαμβάνει εντολές από κρατικούς φορείς ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
«Επιθυμεί να καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να τοποθετείται δημόσια ή και να εκφράζει απόψεις για θέματα που ενδεχομένως να εμπίπτουν στο αντικείμενο των υπό εξέλιξη ερευνών της, ή θεμάτων που μελλοντικά μπορεί να αποτελέσουν μέρος στη σφαίρα των ερευνών της» συμπληρώνει.
Επίσης, υποδεικνύει πως η συζήτηση γύρω από τις προθέσεις της ΕΠΑ αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της το στοιχείο αιφνιδιασμού σε πιθανούς ελέγχους ή και έρευνες, αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει εκ των προτέρων για μελλοντικές υποθέσεις με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει την απόφασή της για την κλαδική έρευνα που έκανε το 2020 στην αγορά των πετρελαιοειδών, αναφορικά με τη δομή, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας των πετρελαιοειδών και του υγραερίου. Σε αυτήν καταγράφονται παρατηρήσεις για όλα τα στάδια της αγοράς, εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, χονδρική διανομή και λιανική εμπορία, ενώ εξετάστηκε και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των πρατηρίων.
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κλαδικής έρευνας του 2020 (πρόσφατα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας), η εισαγωγή των πετρελαιοειδών παρουσιάζεται αρκετά συγκεντρωμένη, αφού ο δείκτης ΗΗΙ κυμαίνεται για περισσότερα έτη υπό έρευνα, πέραν του 3 χιλ.
«Το στάδιο της εισαγωγής βενζίνης και πετρελαίου για την υπό αναφορά περίοδο χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό εταιρειών (τρείς) με δύο κύριες πηγές εισαγωγής. Για το υγραέριο επίσης, υφίστανται τρεις εταιρείες εισαγωγής, με τις δύο από αυτές να εισάγουν από την ίδια εταιρεία» συμπληρώνει. Όπως τονίζει, ο μικρός αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, σε συνάρτηση με την ομοιογένεια του προϊόντος, προσδίδει στην ολιγοπωλιακή αγορά το χαρακτηριστικό της έντονης αλληλοεξάρτησης.
Τέλος, η έρευνα κατέδειξε πως υπάρχει αυξημένος αριθμός πρατηρίων στην χώρα μας, ο οποίος, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται πιο πάνω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κατά κεφαλή πρατηρίων.
Σύμφωνα με την κ. Πατζαρή, η ΕΠΑ έκρινε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για είσοδο νέων αποδοτικότερων παικτών στη λιανική αγορά καυσίμων, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο.
Μεταξύ άλλων, είχε εισηγηθεί σειρά τροποποιήσεων στις διάφορες νομοθεσίες για να λυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας των πρατήριών χωρίς άδεια, για να υπάρξει καλύτερη εποπτεία των πρατηρίων γενικότερα και ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότηση των πρατηρίων με σκοπό την ευκολότερη είσοδο νέων αποδοτικότερων ανταγωνιστών σε αγροτικές και ορεινές περιοχές.
Επιπρόσθετα, είχε καλέσει το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε μελέτη για την απλοποίηση των διαδικασιών κατά την έκδοση αδειών λειτουργίας.Τέλος, είχε προτείνει όπως η Επιτροπή Παρακολούθησης Τιμών να συνέρχεται πιο συχνά για να ,μελετά πιο συχνά τις αυξομειώσεις των τιμών στην αγορά των καυσίμων. Υπενθυμίζεται πως προ ημερών η ΕΠΑ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νέας κλαδικής έρευνας στα καύσιμα κίνησης για την περίοδο 2023-2024.
Πηγή: philenews.com