Friday, November 8, 2024
Home » Αν το θέμα είναι οι μειωμένες εισφορές στο ΤΚΑ…

Αν το θέμα είναι οι μειωμένες εισφορές στο ΤΚΑ…

0 comments

Είναι δύσκολο να μην χαιρετίσει κάποιος τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για στήριξη οικογενειών και αύξηση γεννήσεων. Όσοι επικρίνουν την Κυβέρνηση ότι εξήγγειλε μέτρα που δεν μπορούν να λύσουν το δημογραφικό, καλύτερα να τα έχουν με τον εαυτό τους, γιατί μάλλον πιστεύει πως είναι δυνατό να αυξηθούν και να μεγαλώσουν οι οικογένειες με πρόσθετο χαρτζιλίκι από το κράτος.

Θα μπορούσε όμως να επικριθεί ο Πρόεδρος γιατί προσέδωσε μια πανηγυρική διάσταση στην εξαγγελία των καλοδεχούμενων μέτρων, δίνοντας την εντύπωση πως από την επόμενη μέρα της εξαγγελίας θα άρχιζε η ροή των νέων επιδομάτων. Σίγουρα πολλές έγκυες θα πανηγύρισαν βράδυ Δευτέρας – πρωί Τρίτης. Και δεν πέρασαν παρά μόνο 12 ώρες και αντιληφθήκαμε -πάλι- πως είναι εύκολο να υπόσχεται μια Κυβέρνηση, αλλά θέλει τον χρόνο του να εφαρμόζει υποσχέσεις. Φθινόπωρο του ’25… και αν το μηνιαίο επίδομα των 200 ευρώ ανά μητέρα κάτω των 30. Και όχι εντός του ’24 κάποια άλλα συναφή μέτρα. Το επίδομα τοκετού θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου, πάλι καλά.

Θα μπορούσε ο Πρόεδρος απλώς να ανακοινώσειότι το παλεύει η Κυβέρνηση και ότι σύντομα… θα εξαγγείλει μέτρα για αυξημένα επιδόματα. Όταν θα ετοιμαστούν τα νομοσχέδια.

Μπορεί να σχολιαστεί ο κ. Χριστοδουλίδης για ακόμα ένα λόγο: Είπε πως η νέα δέσμη μέτρων (καλοδεχούμενων, επαναλαμβάνουμε) αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων και στη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Έδωσε, έτσι, πάσα σε πάρα πολλούς να πουν «θα λυθεί το δημογραφικό με 200 ευρώ τον μήνα για δύο χρόνια;» ή «με αυξημένο επίδομα τοκετού;».

Έχει τέσσερα παιδιά ο Πρόεδρος (αχώριστα να είναι) και σίγουρα ξέρει τι σημαίνει αυτό από οικονομικής άποψης. Και ξέρει και πόσο πιο δύσκολη θα ήταν από οικονομικής άποψης η ζωή των παιδιών του και των γονιών τους αν δεν υπήρχε η στήριξη από δύο καλούς μισθούς από τον πιο αξιόπιστο εργοδότη του τόπου ή αν έλειπε ενδεχομένως και η κάποια ασφάλεια που προσδίδει η ύπαρξη οικογενειακής ή προσωπικής ακίνητης περιουσίας στην εντός ελεύθερων περιοχών γενέτειρα.

Αν ο Πρόεδρος έμενε μόνο στον στόχο της «συμφιλίωσης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής» θα ήταν λιγότερη η γκρίνια και περισσότερη η ικανοποίηση. Παρόλο που πάντα υπάρχει περιθώριο και για άλλα μέτρα, πιο αποδοτικά, πιο λειτουργικά.

Αυτοί όμως που επικρίνουν την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να λύσει το δημογραφικό με μικροπράγματα, θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσουν στη βάση ποιων δεδομένων πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει δημογραφική ανάκαμψη μέσα στις σημερινές συνθήκες. Αν ήταν κυπριακό το πρόβλημα, θα λέγαμε «ας δούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ και να το αντιγράψουμε». Δεν είναι κυπριακό, είναι πανευρωπαϊκό. Και επιδεινώνεται, όσα μέτρα και όσο κονδύλια κι αν εξαγγέλλονται παντού στην Ευρώπη.

Ακόμα όμως και αν επικεντρωθούμε στο «δημογραφικό», θα πρέπει να κάνουμε με ειλικρίνεια σαφές αυτό που μας ανησυχεί. Αυτό που θεωρούμε μέγα πρόβλημα όταν «ο μέσος δείκτης γονιμότητας ανά γυναίκα μειώνεται συνεχώς».

Από την ομιλία του Προέδρου διεφάνη πως αυτό που κυρίως τον απασχολεί είναι η «αρνητική διαφοροποίηση της αναλογίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων του γηγενούς πληθυσμού». Και το συνέδεσε με την αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής. Εν ολίγοις, αυτό που έδειξε με την ομιλία του να τον ανησυχεί είναι η συνέχιση της μείωσης των εισφορών στοΤαμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεωνκαι η υπονόμευση της δυνατότητας να συντηρηθούν οι στρατιές των συνταξιούχων, χωρίς επαρκή αναπλήρωση της γηγενούς εργατικής δύναμης.

Πολλοί άλλοι όταν μιλούν για το δημογραφικότο εμφανίζουν ως κίνδυνο αφανισμού του κυπριακού ελληνισμού, κλπ. Ο Πρόεδρος δεν το είπε έτσι. Το συνέδεσε με την αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων. Αν είναι έτσι Πρόεδρε (κι επειδή από την παλιά προτροπή της Χάρις Αλεξίου «έλα να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα» κτυπά πλέον στο αυτί περισσότερο το «έναν» παρά το «ακόμα έναν» -κι αυτό μάλλον δεν αλλάζει), τότε η λύση είναι να αυξηθούν τα εργατικά χέρια στην Κύπρο. Αν αυξηθούν και οι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι – πολίτες μέσω της αύξησης θέσεων εργασίας και εργαζομένων, ακόμα καλύτερα. Αλλά όχι για απλά για να αυξηθεί η προσφορά στους εργοδότες και να διαιωνίσουμε την αρρύθμιστη και υποαμειβόμενη εργασία. Εστιάστε σε αυτό κ. Πρόεδρε, ταπεινή γνώμη της στήλης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More