Tuesday, September 17, 2024
Home » Ανω του 5% με εναλλακτικά καύσιμα το 2030

Ανω του 5% με εναλλακτικά καύσιμα το 2030

0 comments

Η παγκόσμια ναυτιλία, εκτιμά η ναυτιλιακή οργάνωση Bimco, μπορεί να πιάσει τον στόχο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη χρήση μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών καυσίμων το 2030 από το 5% του παγκόσμιου στόλου χωρίς τη χρήση βιοκαυσίμων με τη φιλοδοξία να φτάσει στο 10%. Το ερώτημα όμως αν θα υπάρχουν αυτά τα εναλλακτικά καύσιμα σε επαρκείς ποσότητες είναι υπαρκτό, αν και η τελευταία δέσμευση των χωρών που συμμετείχαν στην COP-28 για τριπλασιασμό της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, φαίνεται τώρα να κάνει πιο πιθανή την επαρκή παραγωγή τους.

Οπως εξηγεί ηBimco σε μια ανάλυσή της, στο τέλος του 2023, μόνο το 1% των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των δεξαμενόπλοιων που αντιπροσωπεύουν το 2% σε μεταφορική ικανότητα είναι προετοιμασμένα για τη χρήση αυτών των εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών.

Ενα άλλο 1% των πλοίων και το 4% της μεταφορικής ικανότητας προετοιμάζονται για εναλλακτικά καύσιμα, ώστε να μπορούν να μετασκευαστούν ευκολότερα.

Παράλληλα όμως το 29% των πλοίων και το 42% της χωρητικότητας στα υπό παραγγελία πλοία (βιβλίο παραγγελιών) αναμένεται να παραδοθεί προετοιμασμένο ή έτοιμο για εναλλακτικά καύσιμα. Ακόμα και αν δεν ανακυκλωθούν υπάρχοντα πλοία, το 4% της μεταφορικής ικανότητας μαζί με τα νεότευκτα θα είναι έτοιμο να καίει εναλλακτικά καύσιμα όταν όλα τα πλοία του βιβλίου παραγγελιών παραδοθούν το 2028. Και ένα άλλο 4% θα είναι έτοιμο για μετασκευή.

Με βάση αυτά τα νούμερα και με δεδομένο ότι κάθε χρόνο διαλύεται το 1%-2% της παλαιότερης χωρητικότητας του στόλου, το ποσοστό της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας που είναι έτοιμο ή προετοιμασμένο για εναλλακτικά καύσιμα θα είναι υψηλότερο μέχρι την προθεσμία του 2030.

Πρωτοπόρος στα εναλλακτικά καύσιμα είναι ο στόλος των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς ήδη το 5% του υφιστάμενων πλοίων και το 55% των πλοίων υπό παραγγελία είναι έτοιμα ή προετοιμασμένα για εναλλακτικά καύσιμα. Μόλις παραδοθούν όλα τα πλοία του βιβλίου παραγγελιών, τουλάχιστον το 23% της χωρητικότητας του στόλου εμπορευματοκιβωτίων θα είναι έτοιμο ή προετοιμασμένο για εναλλακτικά καύσιμα. Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων θα φτάσει τουλάχιστον το 7%, ενώ ο στόλος των χύδην φορτηγών θα φτάσει τουλάχιστον το 4%.

Μέχρι στιγμής, τοLNG είναι το πιο δημοφιλές εναλλακτικό καύσιμο της ναυτιλίας, ωστόσο η μεθανόλη και η αμμωνία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, σημειώνει η Bimco. Στο μεταξύ, ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνονται και στην τελευταία έκδοση του Green Technology Tracker της Clarksons Research.

Οπως αναφέρεται, το 2023 περίπου539 παραγγελίες νεότευκτων πλοίων αφορούσαν πλοία με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, το οποίο ισοδυναμεί με το περίπου 45% όλων των παραγγελιών που τοποθετήθηκαν σε όρους μεικτής χωρητικότητας.

Το εν λόγω ποσοστό είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το περίπου 55% των νεότευκτων πλοίων που συνδέονταν με εναλλακτικά καύσιμα το 2022, αλλά αυξημένο σε σχέση με το 31% του 2021.

Παραγγελίες

Ο Steve Gordon της Clarksons Recearch δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των παραγγελιών με εναλλακτικά καύσιμα το 2023 ήταν πλοία διπλού καυσίμου LNG με 220 παραγγελίες, εκ των οποίων οι 152 ήταν πλοία που δεν μεταφέρουν LNG.

Σημείωσε επίσης και την αύξηση σε 125 των παραγγελιών πλοίων διπλού καυσίμου μεθανόλης. Ο επικεφαλής της έρευνας είπε ότι υπάρχουν επίσης 55 νέες παραγγελίες που περιλαμβάνουν το υγραέριο ως καύσιμο και, πιο πρόσφατα,τέσσερις παραγγελίες για πλοία με καύσιμο αμμωνία.

Ειδικότερα υπάρχουν 579 πλοία στον στόλο (συμπεριλαμβανομένων των υπό ναυπήγηση) που είναι έτοιμα για LNG, 322 που είναι έτοιμα για αμμωνία και 272 που είναι έτοιμα για μεθανόλη.

Επίσης το 83% της χωρητικότητας των νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που παραγγέλθηκαν φέτος, που αυξάνεται στο 94% συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών πλοίων σε καθεστώς «έτοιμο» για εναλλακτικά καύσιμα και το 79% των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων, ή το 98% συμπεριλαμβανομένων των «έτοιμων», ξεχωρίζουν μεταξύ των ναυτιλιακών κλάδων που έχουν μεγάλο αριθμό πλοίων με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More