Monday, September 9, 2024
Home » Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το ΤΑΑ

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το ΤΑΑ

0 comments

Αναταράξεις προκάλεσε στη Βουλή η στάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης που δεν ψήφισαν επί της αρχής το προσάρτημα στη Σύμβαση Χρηματοδότησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επιλέγοντας το «παρών», ενώ ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, «Σπαρτιάτες», Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε «πώς είναι δυνατόν να παίρνει η Ελλάδα 18,2 δισ. ευρώ, που δεν χρειάζεται να τα επιστρέψουμε, για να στηρίξουμε κοινωνικά προγράμματα και αναβαθμίσεις νοσοκομείων, και εσείς να μην το αναγνωρίζετε», ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της Πειραιώς, η οποία διά του εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού σχολίασε πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υιοθετούν «γραμμή Αρβανίτη» και στο εθνικό κοινοβούλιο και δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την έξτρα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Στο Μαξίμου

Διαβεβαιώσεις ότι η προσήλωση της κυβέρνησης είναι στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από τον εκλογικό κύκλο, με στόχο «βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πάολο Τζεντιλόνι, τον οποίο συνάντησε στο Μαξίμου. «Να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτή ήταν η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση», είπε ο Πρωθυπουργός συζητώντας με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και προβάλλοντας κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως ο δικαστικός χάρτης. Ο επίτροπος δήλωσε αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή οικονομία, «αν και ο βηματισμός με τον οποίο εισήλθε στο 2024 είναι πολύ αδύναμος», και αναγνώρισε το «διαφορετικό σενάριο» της Ελλάδας μιλώντας για success story. «Εχουμε έναν μέσο όρο ανάπτυξης στην Ευρώπη στο 0% και κάτι, ενώ στην Ελλάδα έχετε 2% και κάτι, γεγονός που κάνει τη διαφορά», ανέφερε και εκτός από τους αριθμούς σχολίασε ότι «είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους».

Απολογία

Για δεύτερη μέρα συνέχισε χθες την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, αρνούμενος τις πράξεις που του αποδίδονται και τον έχουν οδηγήσει στο εδώλιο για τους «πειραγμένους» ισολογισμούς της εταιρείας Folli Follie. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι γνώριζε το μέγεθος και τη χρονική διάρκεια της ωραιοποίησης των στοιχείων της εταιρείας στην Ασία προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως «αν ήξερα τα επακόλουθα της ωραιοποίησης, ότι ήταν ωρολογιακή βόμβα… θα είχα αντιδράσει αλλιώς», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την πολλαπλή στοχοποίηση της εταιρείας.

Είναι οριστικό

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, ενώ η ΔΕΗ χρηματοδότησε την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Ανακαίνιση συρμών

Τη χρηματοδότηση ανακαίνισης 14 συρμών της γραμμής 1 του μετρό, που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι την Κηφισιά, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος για το έργο ανέρχεται σε 12,3 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση για την ανακαίνιση των 14 συρμών θα ξεπεράσει τα 94 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός

«Τσιμπημένος» ήταν ο πληθωρισμός τον Μάρτιο καθώς ανήλθε στο 3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο, με τις τιμές στα τρόφιμα να καταγράφουν ετήσια αύξηση 5,3% από 6,7% κατά τον προηγούμενο μήνα. Στα τρόφιμα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου μέσα σε ένα έτος αυξήθηκε κατά 67,2, στα νωπά φρούτα που καταγράφουν αύξηση 12,7%, στα μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμούς κατά 11,4% και στα ψάρια κατά 5,7%. Αυξήσεις πάνω από τον μέσο πληθωρισμό παρατηρούνται στη ζάχαρη, στις σοκολάτες και στα γλυκά κατά 4,7%, στα νωπά λαχανικά 4,1%, στα λοιπά τρόφιμα 4,4% και στα κρέατα 3%.

Πληρωμές

Νωρίτερα λόγω Πάσχα θα καταβληθούν οι συντάξεις τον Μάιο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΦΚΑ. Στις 25/4/2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), οι συντάξεις ΟΠΣ – ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1-1-2017 και έπειτα, και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών). Στις 29/4/2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ – ΗΣΑΠ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More