Friday, September 20, 2024
Home » Αντιμετώπιση ανομβρίας: Μέτρα €6 εκατ. για στήριξη των γεωργών – Εξώδικα για σπατάλη νερού

Αντιμετώπιση ανομβρίας: Μέτρα €6 εκατ. για στήριξη των γεωργών – Εξώδικα για σπατάλη νερού

0 comments

Στην άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ανομβρίας και των προκλήσεων που δημιουργούνται, καθώς και μέτρα που ανακουφίζουν τους γεωργούς οι οποίοι επηρεάζονται από τη λειψυδρία προχωρεί άμεσα τοΥπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Για τις ενέργειες του Υπουργείου ενημερώθηκε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο καθότι η Κύπρος διανύει μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας με συνέπεια τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων νερού στα φράγματα και την απόφαση για παραχώρηση για σκοπούς άρδευσης μειωμένων ποσοτήτων νερού κατά 33,7% κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις εγκεκριμένες ποσότητες του 2023.

Η παραχώρηση μειωμένων ποσοτήτων νερού για άρδευση προκαλεί προβλήματα στη γεωργική παραγωγή για το τρέχον έτος με αρνητικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα. Για επίτευξη του στόχου,κονδύλι συνολικού ύψους €6.065.000 θα χρησιμοποιηθεί για νέα ειδικά μέτρα, καθώς και την ενίσχυση υφιστάμενων μέτρων.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός Μαρία Παναγιώτου είναι:

1. Αξιοποίηση γεωτρήσεων προς όφελος γεωργών.

2. Επεξεργασία υφάλμυρου νερού υδροφορέα με εγκατάσταση 5 συστημάτων επεξεργασίας νερού για άρδευση.

3. Μείωση απωλειών δικτύου και σπατάλης σε συνεργασία με ΕΟΑ και Φορείς Ύδρευσης.

Περαιτέρω, αποφασίστηκε η ενίσχυση υφιστάμενων μέτρων:

1. Αυστηροποίηση νομοθεσίας για μείωση της ανεξέλεγκτης χρήσης και σπατάλης νερού, με αύξηση των ποινών και βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της.

2. Επιδότηση εγκατάστασης μικρών ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας θαλασσινού νερού για άρδευση από αγρότες και ομάδες παραγωγών

3. Ενίσχυση ή αποκατάσταση της υδατοπρομήθειας κοινοτήτων με σκοπό την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών ύδρευσης λόγω ανομβρίας

4. Εντατικοποίηση εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης νερού

5. Επιδότηση επενδύσεων που αφορούν έξυπνα συστήματα άρδευσης για εξοικονόμηση νερού

6. Βελτίωση της υποδομής Αρδευτικών Τμημάτων και μείωση απωλειών

Πέραν των πιο πάνω, το Υπουργείο θα παρέχει επίσης και στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης προς τους γεωργούς για ορθολογική διαχείριση νερού, ενώ θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που σχετίζονται με δυσμενή κλιματικά φαινόμενα για στήριξη των αγροτών.

Για οριστική επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας και ξηρασίας στην Κύπρο, το Υπουργείο προχωρεί, παράλληλα και με την Αναθεώρηση Στρατηγικής Μελέτης για τη Διαχείριση των Υδάτων και την Αντιμετώπιση της Ανομβρίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More