Δεν θέλουν να ακούσουν -οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων και η ΚΕΔΙΠΕΣ- για αναδρομική εφαρμογή του νόμου του 2021 για τις καταχρηστικές ρήτρες σε παλιές συμβάσεις τραπεζών για παραχώρηση δανείων, καθώς πολλές από αυτές είναι πλέον στα δικά τους χέρια.
Μάλιστα, Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων προειδοποιούν πως η προετινόμενη νομοθεσία αφήνει εκτεθειμένη τη Δημοκρατία και παράλληλα αφήνει περιθώρια δικαστικής αμφισβήτησης της συνταγματικότητας του νόμου.
Με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης προβλέπεται τροποποίηση του νόμου περί Προστασίας του Καταναλωτή, ώστε οι συμβάσεις που συνήφθησαν πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των καταργηθέντων με τη βασική νομοθεσία νόμων να εξετάζονται με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.
Ουσιαστικά, με την πρόταση νόμου επιδιώκεται να καλυφθούν αναδρομικά και άλλες -παλαιότερες- συμβάσεις που περιέχουνκαταχρηστικές ρήτρες. Ήδη η πρόταση τέθηκε για συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, με τον βουλευτή των Οικολόγων να αναφέρει πως το άρθρο 75 προνοεί ότι οποιαδήποτε δικαιώματα και υποχρεώσεις πηγάζουν από τον παρόντα νόμο εφαρμόζονται αναφορικά και με συμβάσεις οι οποίες συνήφθησαν και/ή τερματίστηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος του νόμου.
Όπως είπε, υπάρχουν ενεργές συμβάσεις που επιφέρουν σοβαρές επιζήμιες βλάβες σε καταναλωτές και δεν μπορούν να διορθωθούν.
Ο Σύνδεσμος Εξαγοράς Πιστώσεων, με επιστολή του στη Βουλή, εκφράζει τη διαφωνία του με την πρόταση νόμου. Όπως υποστηρίζει, η πρόταση νόμου θα δίνει αναδρομική ισχύ στον νόμο του 2021 για συμβάσεις που συνομολογήθηκαν πριν τους νόμους που καταργήθηκαν, δίνοντας δικαιώματα και επιβάλλοντας ρυθμίσεις που δεν υπήρχαν κατά τη σύναψη των συμβάσεων. Υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι λανθασμένο και άδικο από νομικής και οικονομικής άποψης. Θεωρούν πως η εκ των υστέρων επιβολή συμβατικών υποχρεώσεων από τη Βουλή επεμβαίνει στο δικαίωμα της ελευθερίας του συμβάλλεσθε.
Υποδεικνύουν ακόμα πως οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων έχουν επενδύσει σημαντικά κονδύλια στην οικονομία και συνέδραμαν στην απομόχλευση των κόκκινων δανείων από το τραπεζικό σύστημα. «Οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμόζονται μελλοντικά και να λαμβάνουν υπόψη τις θεμιτές προσδοκίες που συνδέονται με τις υπάρχουσες επενδύσεις, οι οποίες είναι στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων» συμπληρώνει.
Από πλευράς της, η ΚΕΔΙΠΕΣ, με σημείωμα της στη Βουλή, τονίζει πως η πρόταση νόμου ανατρέπει τα προϋπάρχοντα δικαιώματα ή νομικές καταστάσεις, στις οποίες οι συμβαλλόμενοι στήριξαν τις αποφάσεις και τις επιλογές τους. «Σε ένα νομικά ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου οι αδειοδοτημένες και εποπτευόμενες νομικές οντότητες και δη οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, όπως η ΚΕΔΙΠΕΣ, λειτουργούν ή λειτουργούσαν εντός αυστηρού κανονιστικού πλαισίου και ο μεταγενέστερος επηρεασμός δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, οδηγεί στην παραβίαση της αρχής της ασφάλεια δικαίου, η οποία αποτελεί εχέγγυο για την σταθερότητα της οικονομίας» προσθέτει.
Τι επισημαίνει η Επίτροπος
Από την πλευρά της, η Χρηματοοικονομική Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου, με σημείωμα της, τονίζει πως παρά τις καλές προθέσεις η πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί . «Το ζήτημα εξέτασης της καταχρηστικότητας μιας ρήτρας προκύπτει ξεκάθαρα και εφαρμόζεται σε όλες τις συμβάσεις που καλύπτει ο νόμος από την 1/7/1997» σημειώνει.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, το γραφείο της εφαρμόζει αναδρομικά τις πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου σε όλες τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιουλίου του 1997 και μετά. «Ως γραφείο δεν επιβάλλουμε κυρώσεις, αλλά υπολογίζουμε τις επιπτώσεις των καταχρηστικών ρητρών σε ύψος υπερχρεώσεων που πραγματοποιήθηκαν, λόγω των συγκεκριμένων ρητρών τις οποίες τα αδειοδοτημένα ιδρύματα οφείλουν να επιστρέψουν» σημειώνει. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως οι πλείστες των συμβάσεων τις οποίες η πρόταση νόμου επιθυμεί να καλύψει βαρύνονται ήδη με αποφάσεις του Δικαστηρίου και συνεπώς ο σκοπός της ρύθμισης είναι άνευ αντικειμένου.
Πηγή: philenews.com