Tuesday, October 22, 2024
Home » Αντεπιτίθενται οι συντεχνίες σε όσους αρνήθηκαν αυξήσεις στο Δημόσιο

Αντεπιτίθενται οι συντεχνίες σε όσους αρνήθηκαν αυξήσεις στο Δημόσιο

0 comments

Αναδιπλώθηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, λίγες ώρες μετά τον εξάψαλμο που άκουσαν στη Βουλή από τα κόμματα που καταψήφισαν την αύξηση 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ εκφράζουν από τη μια την ικανοποίηση τους για την έγκριση του νομοσχεδίου και τον σεβασμό που επιδείχθηκε στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού με την Κυβέρνηση, από την άλλη εκφράζουν την πικρία τους για τις θέσεις που διατύπωσαν τα κόμματα που δεν συναίνεσαν στην αύξηση.

Ως γνωστό, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ και το καταψήφισαν ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Οικολόγοι, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Κωστής Ευσταθίου. Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ισχυρισμοί που διατύπωσαν κάποιοι βουλευτές που καταψήφισαν τον νόμο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και στοχοποιούν αδίκως τους εργαζόμενους.

«Η άποψη ότι τα δικαιώματα που αποδόθηκαν στους εργαζόμενους του ευρύτερου κρατικού τομέα είναι αυτά που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2012 – 2013 ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι η κρίση οφειλόταν κατά κύριο λόγο στον χρηματοπιστωτικό τομέα κι αυτό δεν μπορεί να αποσιωπάται και να παραγράφεται» υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, σημειώνουν πως λόγω της υπευθυνότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων την περίοδο της κρίσης και των θυσιών όλων των εργαζομένων, η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο Δημσσιονομικής Εξυγιάνσης στα τρία χρόνια.

Σε σχέση μετη γενική αύξηση του 1,5%, υπογραμμίζουν πως δεν είναι οριζόντια, αφού διασφαλίζει ελάχιστο ποσό αύξησης για τους χαμηλόμισθους, προσθέτοντας πως η θετική πορεία της οικονομίας δικαιολογεί την παραχώρηση μιας μικρής αύξησης στους εργαζόμενους του Κράτους, ως εργοδότη, κατά τρόπο που να αποτελεί θετικό προηγούμενο για τον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, υποδεικνύουν με νόημα σε όσους ενδιαφέρονται για τους χαμηλόμισθους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, «αντί να επιχειρούν τη δημιουργία τεχνητής αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα, ας στηρίξουν στην πράξη τις σχετικές διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα στην βάση και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που προσβλέπει σε επέκταση των συμβάσεων στο σύνολο της αγοράς εργασίας».

Καταλήγοντας, τονίζουν πως πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα των χαμηλόμισθων που βρίσκονται στην κλίμακα Α1. Την ικανοποίηση της για την έγκριση του νομοσχέδιου εκφράζει και η ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ. Επίσης, δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια της για το αποτελέσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή καθώς όπως υποστηρίζει «μία τέτοια συμφωνία, η οποία είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου θα έπρεπε να γινόταν καθολικά σεβαστή».

Κοινό μέτωπο ΑΚΕΛ – συντεχνιών

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του συμπαρατάσσεται με τις συντεχνίες, τονίζοντας πως ουδέποτε στα χρονικά του κράτους δεν καταψηφίστηκε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων από τη Βουλή, γιατί ήταν καθολικά αποδεκτό από το πολιτικό σύστημα του τόπου ότι το αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνεται σεβαστό, ως θεμέλιο των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας.

Αναφέρει, επίσης, πως η ΠΕΟ υποστήριξε την κλιμακωτή παραχώρηση των αυξήσεων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Παράλληλα τονίζει πως η Βουλή δεν έχει συνταγματικά τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι «το 1/3 των εργαζομένων στο δημόσιο ανήκει στους χαμηλόμισθους. Αυτός ήταν ο λόγος που το ΑΚΕΛ στήριξε το νομοσχέδιο».

Προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, αναφέροντας πως όσοι ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αντί να επιχειρούν τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων, να στηρίξουν τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με το κατώτατο μισθό, την ΑΤΑ, τον 13ο μισθό, τις υπερωρίες και αργίες. Τους καλεί να στηρίξουν το εργατικό κίνημα για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για να καλυφθούν όλοι εργαζόμενοι της χώρας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More