Monday, September 16, 2024
Home » Ανταποδοτικό το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Τι δηλώνει η διευθύντρια

Ανταποδοτικό το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Τι δηλώνει η διευθύντρια

0 comments

Παρέμβαση της διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελίας Γεωργιάδου για το ζήτημα των συντάξεων.

Με αφορμή το δημοσίευμα του «Φ» που αφορούσε τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη σύνταξη που καταβλήθηκε , η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζει πως είναι ανταποδοτικό το Σχέδιο στην Κύπρο.

Όπως υποστηρίζει η κ. Γεωργιάδου σκοπός του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από την ίδρυση ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η αναπλήρωση μέρους του εργασιακού εισοδήματος των εργαζόμενων, όταν αυτό διακόπτεται προσωρινά ή μόνιμα από την επέλευση καθορισμένων οικονομικών και βιολογικών κινδύνων ή καταστάσεων, (όπως ασθένεια, ανεργία, ανικανότητα για εργασία, μητρότητα/πατρότητα, εργατικό ατύχημα, γήρας, θάνατος). Υποδεικνύει, πως οι βασικές αρχές του Σχεδίου είναι η αλληλεγγύη, η καθολικότητα, η υποχρεωτικότητα και η ανταποδοτικότητα.

«Το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καλύπτει υποχρεωτικά όλους τους επικερδώς απασχολούμενους στην Κύπρο και χρηματοδοτείται από εισφορές από τους ασφαλισμένους (μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζόμενους), τους εργοδότες και το κράτος» προσθέτει.

Παράλληλα σημειώνει πως το ύψος των εισφορών καθορίζεται αναλογιστικά για κάλυψη των νομοθετημένων υποχρεώσεων του Σχεδίου και για διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ανταποδοτικό, με την έννοια ότι οι παροχές του είναι ανάλογες με το μήκος της ασφάλισης και το ύψος των αποδοχών πάνω στις οποίες καταβάλλονται εισφορές, χωρίς οποιαδήποτε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση ή τις ανάγκες του δικαιούχου.
«Συνεπώς η αναφορά στο άρθρο για «ορισμένους προνομιούχους συνταξιούχους» δεν αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αφού παραπέμπει σε κατάσταση διαφορετικής μεταχείρισης μεταξύ τους» καταλήγει.

Στοιχεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης που καταβλήθηκε τον Ιούνιο του 2024 είναι: θεσμοθετημένη με ένα εξαρτώμενο μέλος €2.918,09, σύνταξη χηρείας/θανάτου (με δύο εξαρτώμενα) €2.024,64, σύνταξη ανικανότητας (με ένα εξαρτώμενο και ποσοστό ανικανότητας 100%) €2.541,49, σύνταξη αναπηρίας (χωρίς εξαρτώμενα και με βαθμό αναπηρίας 100%) €1.900,48.
Στα στοιχεία αναφέρεται ότι το κατώτατο μηνιαίο ποσό συντάξεων για την περίοδο 1/1/2024 ως 31/12/2024 είναι χωρίς εξαρτώμενο μέλος €411,20, με ένα εξαρτώμενο €548,27, με δύο εξαρτώμενα μέλη €616,80 και με τρία εξαρτώμενα μέλη €685,34.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More