Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) δέχθηκε αρκετή κριτική από βουλευτές -κυρίως της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εμπορίου- για αδράνεια στην πραγματοποίηση ερευνών -αυτεπάγγελτων κατά βάση- για τη διαπίστωση της ύπαρξης πραγματικού και αποτελεσματικού, για τους καταναλωτές, ανταγωνισμού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Ακόμα και σε τομείς που μέχρι και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός ανταγωνισμός. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη Κυριακή, στη μεγάλη συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με ξένες τράπεζες, ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Και πριν 2-3 εβδομάδες, από τη Βουλή όπου βρέθηκε για τον προϋπολογισμό, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε εκτενή αναφορά στονπροβληματικό ή πλημμελή ανταγωνισμό που υπάρχει στην Κύπρο, σε διάφορους τομείς αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Την απέδωσε στο μικρό μέγεθος της αγοράς, αλλά αυτό δεν είναι ικανοποιητική παρηγοριά για όλους εμάς.
Από την άλλη, κολάσιμη βάσει της νομοθεσίας δεν είναι η διατήρηση μεγάλων ή πολύ μεγάλων μεριδίων στην αγορά, σε έναν τομέα, αλλά η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης. Και είναι πολύ διαφορετικό να αποδείξεις ότι «δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός» από την απόδειξη ότι η Χ ή η Ψ εταιρεία ή και οι δύο καταχρώνται της δεσπόζουσας θέσης τους. Και η ΕΠΑ είναι το δεύτερο που καλείται να αποδείξει με τις έρευνές της.
Είχε λοιπόν κάθε δικαίωμα η ΕΠΑ να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε, με υπόμνημα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, μεγάλο μέρος του οποίου δημοσίευσε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Φιλελεύθερος. Και έχει δίκαιο να λέει η ΕΠΑ πως η δημόσια αναφορά της σε έρευνες που γίνονται ή προετοιμάζονται τής στερούν τον παράγοντα του αιφνιδιασμού των ερευνόμενων. Όμως, πάει καιρός να δούμε κάποιον αιφνιδιασμό. Από αυτούς που βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες…
Αν αφήσουμε στην άκρη τις τράπεζες και τον ανταγωνισμό που υπάρχει ή δεν υπάρχει όταν οι δύο μεγαλύτερες συγκεντρώνουν το 80% της αγοράς, είναι αρκετά σημαντικά τα όσα θυμίζει στην επιστολή της προς τη Βουλή η ΕΠΑ για το επίσης τεράστιο θέμα της εισαγωγής και πώλησης καυσίμων.
Και θυμίζει η ΕΠΑ τα αποτελέσματα κλαδικής έρευνας που είχε πραγματοποιήσει το 2020, σύμφωνα με την οποία «το στάδιο της εισαγωγής βενζίνης και πετρελαίου για την υπό αναφορά περίοδο χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό εταιρειών (τρεις), με δύο κύριες πηγές εισαγωγής. Για το υγραέριο, επίσης υφίστανται τρεις εταιρείες εισαγωγής, με τις δύο από αυτές να εισάγουν από την ίδια εταιρεία» συμπληρώνει. Όπως τονίζει, «ο μικρός αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, σε συνάρτηση με την ομοιογένεια του προϊόντος, προσδίδει στην ολιγοπωλιακή αγορά το χαρακτηριστικό της έντονης αλληλοεξάρτησης».
Συνεπώς, υπό αμφισβήτηση και ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός στα καύσιμα.
Όμως, υπάρχει ακόμα μια ενδιαφέρουσα παράγραφος στην επιστολή της ΕΠΑ. Με διάθεση καθησυχασμού των καταναλωτών, υποθέτουμε: Η έρευνα κατέδειξε πως υπάρχει αυξημένος αριθμός πρατηρίων στην χώρα μας, ο οποίος, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται πιο πάνω από το μέσο όρο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κατά κεφαλή πρατηρίων.
Δεν μας καθησυχάζει όμως η παρατήρηση πως έχουμε πολλά πρατήρια καυσίμων, κατ’ αναλογία πληθυσμού, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Και αστυνομικούς έχουμε περισσότερους από άλλες χώρες, κατ’ αναλογία πληθυσμού, αλλά το πάσης φύσεως έγκλημα δεν το έχουμε πατάξει.
Εν ολίγοις, δεν αρκεί να έχουμε πολλά πρατήρια. Μας ενδιαφέρει τα πρατήρια να μην είναι συγκεντρωμένα σε μία ή δύο εταιρείες. Μας ενδιαφέρει να υπάρχουν περισσότερες εταιρείες από αυτές που έχουμε σήμερα, με μικρές διαφορές δυναμικότητας μεταξύ τους. Μας ενδιαφέρει επίσης, ως καταναλωτές, όταν γίνονται αγοραπωλησίες πρατηρίων να αφορούν πωλήσεις από τους μεγάλους στους μικρούς και όχι το αντίθετο. Διαφορετικά, περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο ανταγωνισμός. Θα αναμένουμε επί τούτου και τις αποφάσεις της ΕΠΑ.
Πηγή: philenews.com