Friday, September 20, 2024
Home » Αντί μείωση, έρχεται αύξηση στα σκύβαλα ανά έτος

Αντί μείωση, έρχεται αύξηση στα σκύβαλα ανά έτος

0 comments

Αντί μείωση, έρχεται αύξηση στα σκύβαλα ανά έτος

Μόνο «πληρώνω όσο πετώ» δεν θα είναι το σύστημα που αναμένεται να εφαρμοστεί στην Κύπρο αφού θα πληρώνουμε περισσότερο απ΄ όσο πετάμε! Η εν λόγω νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2022 και εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης, μετά από μελέτες των αρμόδιων Υπηρεσιών διαφάνηκε ότι οι πολίτες θα καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο ποσό. Συγκεκριμένα: 180 ευρώ σταθερό ποσό για τα έξοδα των δήμων και κοινοτήτων και 140 ευρώ ειδικά για το σχέδιο ¨πληρώνω όσο πετώ”, σύνολο 320 ευρώ το χρόνο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι «επειδή η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν θα καταλήγουν τα 180 ευρώ που πληρώναμε μέχρι τώρα στις κοινότητες και στους Δήμους μας είχαν αναφέρει ότι θα φέρουν τροπολογία για να αλλάξουν τον νόμο και να είναι εκεί 180 ευρώ μόνιμα ή κάνεις ανακύκλωση ή όχι και το σύστημα πληρώνω όσο πετώ να είναι επιπλέον του κόστους. Αμφιβάλλω αν κάποιο κόμμα θα το ψηφίσει αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκληση Τούρκων στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός πέρασε για λίγο στα…

Ινδία: Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο…

Τι είναι το «σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου» από το οποίο οι…

Στην επιφάνεια βγήκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγλαντζίας, ο οποίος είναι και ο μοναδικός δήμος που εφαρμόζει το σύστημα. Αναφέροντας πως έχουν μειωθεί τα έσοδά τους με την κατάργηση του τέλους σκυβάλων.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «έχει γίνει ένα σημαντικό λάθος γι΄ αυτό και έχουμε μείωση στα έσοδά μας. Το τέλος σκυβάλων είναι ανταποδοτικό, δεν μπορεί κανένας δήμος να χρεώνει στους δημότες περισσότερο από όσα τους κοστίζει άρα για να εισπράττουμε τα έσοδα των δήμων για καθαριότητα είπαμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχει ένα πάγιο και να είναι φθηνότερη η σακούλα».

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής για να γλυτώσουν από τις ακριβές σακούλες μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε άλλες περιοχές.

O κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι «τα τελευταία 3 χρόνια γίναμε μάρτυρες, αφού στους άλλους δήμους δεν λειτούργησε αυτό το σχέδιο μεταφέρουν τα σκύβαλα τους αλλού, άρα όταν μεταφέρουν τα σκύβαλά τους αλλού, ένα σημαντικό κονδύλι στο Δήμο Αγλαντζίας φεύγει και δεν έχουμε καθόλου έσοδα».

Πάντως η νομοθεσία θα έπρεπε να αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από το ερχόμενο καλοκαίρι, ωστόσο αρκετοί Δήμοι δεν είναι έτοιμοι με αποτέλεσμα αρκετοί να εισέλθουν τέλος του έτους, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2026. Tο ερχόμενο καλοκαίρι πάντως αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο Δήμο Αραδίππου.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More