Monday, September 16, 2024
Home » Αντίστροφη μέτρηση για απογραφή εργαζομένων

Αντίστροφη μέτρηση για απογραφή εργαζομένων

0 comments

Θέμα χρόνου εκτιμάται πως είναι πλέον η έναρξη της ηλεκτρονικής απογραφής του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των όρων εργοδότησής τους που επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα διευκολυνθεί ο Υπουργός Εργασίας να δώσει την «εντολή» για να αρχίσει η απογραφή βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής και η Επιτροπή Εργασίας του Σώματος θα το συζητήσει στην πρώτη της συνεδρίασης στις 3 Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Εντάσσεται ταυτόχρονα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται τροποποίηση του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση στην πληροφόρηση για τους όρους εργοδότησης των εργοδοτουμένων και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου που θα τροποποιηθεί (σ.σ. του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Νόμου).

Συγκεκριμένα με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, «προστίθεται εδάφιο που δίνει εξουσία στον Υπουργό Εργασίας, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, με διάταγμά του, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας να καθιστά υποχρεωτική για τον εργοδότη τη δήλωση των στοιχείων της ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργοδότησης σε πληροφοριακό σύστημα που θα καθοριστεί στο διάταγμα, καθώς και άλλες πληροφορίες που θα διέπουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση του εργοδότη».

Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο νωρίτερα το καλοκαίρι πως στόχος είναι με αυτό να καταστεί υποχρεωτική η καταχώρηση συγκεκριμένων στοιχείων όλων των νέων και υφιστάμενων εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που ήδη χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εργασίας.

Δεν αποκλείεται, όμως, για την ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων να χρησιμοποιηθεί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που όπως και το πρώτο έχουν διατεθεί στην Κύπρο από την Ελλάδα.

Σημειώνουμε πως η προσπάθεια για απογραφή των εργαζομένων συζητήθηκε τόσο στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα όσο και σε άλλες συναντήσεις μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, με την εργοδοτική πλευρά να εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις ως προς το διαδικαστικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος αλλά και για το επιπρόσθετο διοικητικό κόστος που αναμένεται να υπάρξει για τις επιχειρήσεις.

Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ χρησιμοποιείται και σήμερα και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2021 για εγγραφή των νέων προσλήψεων/εργαζομένων χωρίς, όμως, την καταγραφή άλλων στοιχείων.

Με τα όσα προωθούνται θα υπάρξει απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα η οποία θα περιλαμβάνει και την καταγραφή βασικών όρων εργοδότησης όπως η μισθοδοσία και το ωράριο που βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνουν έτσι κι αλλιώς το προσωπικό τους.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More