Tuesday, September 17, 2024
Home » Ανοδική αντίδραση με «οδηγό» τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση με «οδηγό» τις τράπεζες

0 comments

Υστερα από σωρευτικές απώλειες 1,63% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές σημείωσε χθες άνοδο 0,73%. Την αγορά στήριξε ο τραπεζικός κλάδος (+1,71%) με την JP Morgan να προχωρά σε οριακή μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, ώστε να ενσωματώσει τις επιπτώσεις από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, θεωρώντας ωστόσο ότι το story των ελληνικών τραπεζών παραμένει σε ισχύ.

Ειδικότερα, η σύσταση «αύξησης θέσεων» για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει, ενώ οι μειώσεις στις τιμές-στόχους αφορούν τα 2,40 ευρώ (από 2,50 ευρώ) για την Alpha Bank, τα 2,40 ευρώ (από 2,60 ευρώ) για τη Eurobank, τα 8,30 ευρώ (από 8,40 ευρώ) για την Εθνική, ενώ για την Πειραιώς η τιμή-στόχος παραμένει στα 5 ευρώ. Παρά τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια από την ΕΚΤ, θεωρεί ότι οι ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου παραμένουν ανέπαφες, προβλέποντας μέσο δείκτη ROTE στο 10,5% ως το 2026.

Συσσώρευση, με τους επενδυτές να παρακολουθούν επιφυλακτικά τις εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, αναμένουν για τη συνέχεια χρηματιστηριακά γραφεία, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται μεσοπρόθεσμα στο Λονδίνο όπου έχουμε την Investor Day της ΔΕΗ στις 23 Ιανουαρίου, στο road show στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου των ΕΧΑΕ και JP Morgan με τη συμμετοχή 24 εισηγμένων και μη εταιρειών, αλλά και αξιωματούχων, παράλληλα με την παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και στα αποτελέσματα της χρήσης του 2023 που θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα από τη Μυτιληναίος, για την οποία χθες η S&P προχώρησε σε αναβάθμισή της.

Δίνει πλέον βαθμολογία «ΒΒ+», ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, θέτοντας σταθερό το outlook (προοπτικές). Την ίδια βαθμολογία έχει δώσει από τον Απρίλιο του 2023 και η Fitch. H S&P αναμένει ότι η κερδοφορία της εταιρείας θα παραμείνει ισχυρή το 2024, υποστηριζόμενη από τον ενεργειακό τομέα. Το EBITDA υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει και πάλι το 2024, με τη βοήθεια ροών του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά η ING. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 2% το 2023 για να υποχωρήσει στο 1,3% το 2024, πριν επανέλθει στο 2% το 2025.

Επενδύσεις

Η ελληνική οικονομία πάντως, όπως αναφέρει, θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης το 2024, καθώς μπορεί η Ελλάδα να είναι εκτεθειμένη στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους με την υπόλοιπη Ευρώπη, εντούτοις οι επενδύσεις είναι ο παράγοντας-κλειδί. Οι επενδύσεις θα ενισχυθούν, όπως εκτιμά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ η κατανάλωση θα εξαρτηθεί από την αγορά εργασίας. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθιστά την Ελλάδα ελκυστικότερο προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη φέτος σε επίπεδα, όπως αναφέρει, καλύτερα των προβλέψεών της.

Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 43 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Q&R (+17,69%) και Κλουκίνας – Λάππας (+7,32%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Πειραιώς (+3,79%), Jumbo (+2,55%), Viohalco (+1,81%), Εθνικής (+1,64%) και Eurobank (+1,58%). Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα στην αγορά των παραγώγων λήγουν τα συμβόλαια του Ιανουαρίου.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More