Thursday, October 3, 2024
Home » Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω Ισραήλ, Λιβάνου και Ιράν

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω Ισραήλ, Λιβάνου και Ιράν

0 comments

Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου την Τρίτη λόγω των φόβων ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευρύτερο πόλεμο και να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο από την περιοχή μετά τη χθεσινή εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται κατά 1,50% στα 70,88 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου κερδίζει 1,41% στα 74,60 δολάρια το βαρέλι.

Χθες, ενδοσυνεδριακά οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν κέρδη έως και άνω του 5%.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη, σύμφωνα με το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Το Ιράν, μέλος του OPEC, είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου στην περιοχή.

“Η άμεση εμπλοκή του Ιράν, μέλους του OPEC, αυξάνει την προοπτική διαταραχών στον εφοδιασμό με πετρέλαιο”, σημείωσε η ANZ Research, αναφερόμενη στη σύγκρουση.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε σε υψηλό εξαετίας, στα 3,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, πρόσθεσε η ANZ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ενώ η Τεχεράνη απείλησε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα έχουν σημαντική απάντηση, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, τον μακροχρόνιο σύμμαχό του, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή για την Τετάρτη.

“Μια σημαντική κλιμάκωση από το Ιράν κινδυνεύει να παρασύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο”, ανέφερε η Capital Economics. “Το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά ένα σημαντικό στοιχείο θα είναι αν η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή αν διαταραχθεί ο ιρανικός εφοδιασμός”.

ΟOPEC+ συνεδριάζει αργότερα σήμερα, χωρίς να αναμένονται αλλαγές πολιτικής. Από τον Δεκέμβριο, ο OPEC+, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, θα αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως.

“Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι αυξήσεις της παραγωγής θα προχωρήσουν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για διαταραχές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή”, προσθέτει η ANZ.

Τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ήταν μεικτά: Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν, ανέφεραν πηγές της αγοράς σύμφωνα με το CNBC, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise