Monday, October 21, 2024
Home » Ανοίγουν από σήμερα οι αιτήσεις δικαιούχων για αντισταθμιστικά στον Ακάμα

Ανοίγουν από σήμερα οι αιτήσεις δικαιούχων για αντισταθμιστικά στον Ακάμα

0 comments

Την οικονομική ενίσχυση ιδιοκτητών γης, ως αντιστάθμισμα για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, με την εφαρμογή του «Μέτρου 1» για την περιοχή του Ακάμα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με την περίοδο υποβολής αιτήσεων να αρχίζει σήμερα μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου 2024. Η ετήσια επιδότηση μπορεί να ανέλθει σε έως και €6.600 ετησίως ανά δικαιούχο ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι €25 εκ. έως το 2028.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το μέτρο στοχεύει στην ετήσια οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών γης μέσω εκταρικής επιδότησης και εντάσσεται στα αντισταθμιστικά μέτρα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμακαι στόχος του είναι να επιβραβεύσει τους ιδιοκτήτες που διατηρούν τα τεμάχιά τους σε φυσική κατάσταση, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του τοπίου και στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά ισορροπημένο μέλλον για τον Ακάμα.

«Το μέτρο αυτό, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αποτελεί μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και είναι ένα από τα έντεκα μέτρα που προωθούνται στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση ενώ σκοπός των μέτρων είναι να ενισχύσουν την κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα των κοινοτήτων, να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Το μέτρο στην ουσία στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και την περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τους κατοίκους και το περιβάλλον» προστίθεται.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι, με ετήσια επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως και τις €6.600 ετησίως ανά δικαιούχο και με συνολικό προϋπολογισμό €25 εκατομμυρίων έως το 2028, το μέτρο αυτό «υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες γης για την επόμενη πενταετία ενώ μετά το πέρας αυτής της περιόδου, το μέτρο θα επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση και τα οφέλη που προκύπτουν από τα επιπρόσθετα κοινωνικοοικονομικά μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της περιοχής».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, το μέτρο απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν τεμάχια ιδιωτικής γη εντός των ορίων του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, με εκτάσεις που εμπίπτουν σε πολεοδομικές ζώνες προστασίας, καθώς και σε γεωργικές και κτηνοτροφικές ζώνες, οι οποίες συνολικά ανέρχονται γύρω στα 93.460 δεκάρια.

Ημέγιστη ενίσχυση που δύναται να λάβει έναςδικαιούχος ετησίως ανέρχεται στα €6.600 ενώ η αίτηση για παραχώρηση της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή διεύθυνση www.support-akamas.com .

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να παρέχει στήριξη σε όσους ιδιοκτήτες γης χρειάζονται καθοδήγηση για την ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησής τους, έχει οργανώσει τις επιτόπιες περιφερειακές επισκέψεις στις κοινότητες του Ακάμα, στις 7 Νοεμβρίου στα Γραφεία Κοινοτικού Διαμερίσματος Ίνειας-Δήμου Ακάμα και στις 8 Νοεμβρίου στα Γραφεία Κοινοτικού Διαμερίσματος Νέου Χωριού-Δήμου Πόλης Χρυσοχούς.

Το ποσό επιδότησης έχει καθοριστεί στα €600 ανά εκτάριο (ήτοι €60 ανά δεκάριο) ενώ οι πληρωμές στο πλαίσιο του Μέτρου 1 θα διενεργούνται από τον ΚΟΑΠ.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι τις 21 Νοεμβρίου. Μετά την εν λόγω περίοδο δεν θα είναι εφικτή η υποβολή αιτήσεων, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More