Monday, September 9, 2024
Home » Ανησυχίες για το σύστημα εμπορίας ρύπων

Ανησυχίες για το σύστημα εμπορίας ρύπων

0 comments

Σχετικά με ζητήματα και ανησυχίες που εγείρονται από την εφαρμογή στη ναυτιλία της οδηγίας για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τονίζοντας την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των ναυτιλιακών μεταφορών της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των λιμένων, ενημέρωσε το Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, ο υπουργός ΝαυτιλίαςΧρήστος Στυλιανίδης.

Το συμβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων και τέσσερις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας η ευθυγράμμιση της ενωσιακής νομοθεσίας με τα διεθνή πρότυπα που έχει υιοθετήσει ο ΙΜΟ, όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, αλλά και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Εκπαιδευτικό project για 800.000 ναυτικούς

Ενα νέο εκπαιδευτικό project θα προετοιμάσει τους ναυτικούς για τα πλοία με μηδενικές ή κοντά στο μηδέν εκπομπές, βοηθώντας την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση για τους ναυτικούς. Το έργο ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομάδας Εργασίας για τη Δίκαιη Μετάβαση στη Ναυτιλία (Maritime Just Transition Task Force) ανέφερε ότι περίπου 800.000 ναυτικοί μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εκπαίδευση έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 για να λειτουργήσουν πλοία που χρησιμοποιούν καύσιμα μηδενικών ρύπων ή κοντά στο μηδέν. Το πλαίσιο εκπαίδευσης χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΔΟΝ) και το Ιδρυμα Lloyd’s Register.

Υποδοχή πρωτοετών σπουδαστών

Την 28η Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των πρωτοετών σπουδαστών/στριών της ΑΕΝ Οινουσσών για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024, καθώς και τα εγκαίνια των τριών νέων προσομοιωτών ECDIS/RADAR-ARPA, GMDSS και Χειρισμού Υγρού Φορτίου. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός εξοπλισμός, συνολικής συμβατικής αξίας 653.664,76 ευρώ, παραδόθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προμήθεια συμπληρωματικού εξοπλισμού για την ΑΕΝ Οινουσσών» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της στρατιωτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αναδόχου εταιρείας Oceanking SA, εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, γονείς και συγγενείς των σπουδαστών/στριών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More