Friday, September 20, 2024
Home » Ανησυχία για τα πλοία του «σκιώδους στόλου»

Ανησυχία για τα πλοία του «σκιώδους στόλου»

0 comments

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια αυξάνονται στη Δανία με τη δημοσίευση έκθεσης που δείχνει ότι τα δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο αρνούνται να επιβιβάσουν ειδικούς πιλότους. Μια έρευνα των FT και της Danwatch επικαλείται εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν και δείχνουν ότι τουλάχιστον 20 πλοία απέρριψαν φέτος ειδικούς πλοηγούς για τα επικίνδυνα ύδατα που συνδέουν τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Οι δανοί πιλότοι αναφέρουν ότι οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τα 20 πλοία που προσδιορίζονται στην έκθεση μπορούν να μεταφέρουν περίπου 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kpler. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε μια σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη ένα δεξαμενόπλοιο του σκιώδους στόλου που κατευθυνόταν να φορτώσει ρωσικό αργό πετρέλαιο, ευτυχώς χωρίς συνέπειες για το περιβάλλον. Αποδεικνύει όμως ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί.

Αρχίζουν τα έργα στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης δίνει σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, η οποία παρέχει την άδεια εκτέλεσης του έργου «Αναβάθμιση υποδομών λιμένος Αλεξανδρούπολης: αποκατάσταση βαθών στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας – οδική σύνδεση με νέα περιφερειακή οδό». Το έργο «έχει εμβληματικό χαρακτήρα, καθώς με την υλοποίησή του ο λιμένας Αλεξανδρούπολης καθίσταται στρατηγικός, ενεργειακός και εμπορικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων». Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθούν, αφενός, η εξασφάλιση των αναγκαίων εκείνων συνθηκών για τον απρόσκοπτο και ασφαλή ελλιμενισμό των πλοίων και, αφετέρου, η οδική σύνδεση του λιμένος με τη νέα Περιφερειακή Οδό.

Προτεραιότητα η ασφάλεια

για τα ρυμουλκά

Πρώτη προτεραιότητα για την Ενωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών, Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων είναι η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 83/2022 που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, που προβλέπει τους όρους ασφαλούς ρυμούλκησης μέσα και έξω από τα λιμάνια, τις προϋποθέσεις ελκτικής δύναμης και ευστάθειας που πρέπει να έχουν τα ρυμουλκά, αλλά και άλλα ζητήματα ασφάλειας κ.λπ. Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης η οποία ενέκρινε το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Τα μέλη της Ενωσής μας στηρίζουν σήμερα έμπρακτα το νέο θεσμικό πλαίσιο που προάγει την ασφάλεια των ρυμουλκικών υπηρεσιών, την ασφάλεια των εξυπηρετούμενων πλοίων, την ασφάλεια των λιμένων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Παύλος Ξηραδάκης.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More