Wednesday, September 25, 2024
Home » Ανεξήγητη διαφορά στις τιμές των καυσίμων

Ανεξήγητη διαφορά στις τιμές των καυσίμων

0 comments

Στο μικροσκόπιο του Συνδέσμου Καταναλωτών βρέθηκαν για ακόμη μια φορά οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο. Ο Σύνδεσμος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, κάνει λόγο για ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις μέσες τιμές εισαγωγής των προϊόντων και καλεί τις αρμόδιες Αρχές να ερευνήσουν και να απαντήσουν.

Μάλιστα, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης, επισήμανε πως όταν μειώνονται οι τιμές διεθνώς, οι εταιρείες καυσίμων είναι σε θέση να κερδίσουν περισσότερα σε σχέση με όταν αυτές αυξάνονται.

Οι τρεις παρατηρήσεις

Αναλυτικότερα, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών επισημαίνει ότι οι τιμές εισαγωγής των καυσίμων στην Κύπρο -δηλαδή η μέση τιμή εισαγωγής, χωρίς τους φόρους- παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν.

Συγκεκριμένα:

1. Παρατηρείται ότι σε περιόδους που ο μέσος όρος των τιμών χωρίς τους φόρους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει αυξητική τάση, η διαφορά του μέσου όρου των τιμών χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με το μέσο όρο των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνεται.

2. Αντίθετα, σε περιόδους που ο μέσος όρος των τιμών χωρίς τους φόρους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει καθοδική τάση, η διαφορά του μέσου όρου των τιμών χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με το μέσο όρο των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται.

3. Σχεδόν σ’ όλες τις περιπτώσεις, η μέση τιμή χωρίς τους φόρους στην Κύπρο παρουσιάζεται ψηλότερη από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πιο πάνω παρατηρούνται για ολόκληρο το 2024 και θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, υποστηρίζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Η Αρμόδια Αρχή παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων μήπως έχει τις απαντήσεις, διερωτάται ο Σύνδεσμος.

«Αδικαιολόγητες αποκλίσεις»

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης σημείωσε ότι μετά από μελέτη που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος, διαπίστωσε ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών, οι οποίες δεν δικαιολογούνται.

Μάλιστα, όπως είπε, στη Λευκωσία φαίνεται να εντοπίζεται το μεγαλύτερο ζήτημα όσον αφορά στις αποκλίσεις των τιμών. Όπως επισήμανε ο κ. Δρουσιώτης, όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν, η απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ των τιμών στην Κύπρο και των τιμών στην ΕΕ είναι μικρότερη. Αντίθετα, όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονται, η απόκλιση που παρατηρείται στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη.

Δίνοντας τη δική του εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών ανέφερε: Όταν οι διεθνείς τιμές αυξάνονται, οι αυξήσεις που επιβάλλουν οι εταιρείες είναι ακριβώς ανάλογες με την αύξηση. Δηλαδή, αν προνοείται αύξηση 4 σεντ, θα επιβάλουν αύξηση 4 σεντ. Και αυτό γιατί αν επιβάλουν μικρότερη, θα ζημιώσουν. Στην περίπτωση των μειώσεων, ωστόσο, οι εταιρείες λειτουργούν διαφορετικά. Και αυτό διότι εάν προβλέπεται μείωση 4 σεντ, αυτές μπορούν να βάλουν μείωση 3 σεντ. Οι καταναλωτές θα είναι ικανοποιημένοι, διότι υπάρχει μείωση και οι ίδιες μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Οι τιμές χθες το απόγευμα σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, το οποίο καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των καυσίμων, προκύπτει ότι οι τιμές παγκυπρίως χθες το απόγευμα είχαν ως εξής:

– Αμόλυβδη 95: Μέση Τιμή € (Παγκύπρια) 1,386. Φθηνότερη Τιμή € (Παγκύπρια) 1,333. Ακριβότερη Τιμή € (Παγκύπρια) 1,498.

– Αμόλυβδη 98: Μέση Τιμή € (Παγκύπρια) 1,467. Φθηνότερη Τιμή € (Παγκύπρια) 1,369. Ακριβότερη Τιμή € (Παγκύπρια) 1,599.

– Πετρέλαιο Κίνησης: Μέση Τιμή € (Παγκύπρια) 1,453. Φθηνότερη Τιμή € (Παγκύπρια) 1,383. Ακριβότερη Τιμή € (Παγκύπρια) 1,619.

– Όσον αφορά στη Λευκωσία, οι αντίστοιχες τιμές είναι οι εξής: ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95: Μέση Τιμή € (Επαρχίας) 1,382. Φθηνότερη Τιμή € (Επαρχίας) 1,333. Ακριβότερη Τιμή € (Επαρχίας) 1,489. ΑΜΟΛΥΒΔΗ 98: Μέση Τιμή € (Επαρχίας) 1,467. Φθηνότερη Τιμή € (Επαρχίας) 1,369. Ακριβότερη Τιμή € (Επαρχίας)1,599. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ: Μέση Τιμή € (Επαρχίας) 1,448. Φθηνότερη Τιμή € (Επαρχίας) 1,383. Ακριβότερη Τιμή € (Επαρχίας) 1,619.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More