Monday, September 16, 2024
Home » Ανεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο

Ανεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο

0 comments

Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 0,7% σε τριμηνιαία, εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αναμένει η Διεύθυνση Οικονομικών Αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας, συντείνοντας σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% για το σύνολο του 2023. Επιβεβαιώνεται έτσι η σταθερή υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της ευρωζώνης καθώς η ανάπτυξη του 2024 προμηνύεται ακόμα πιο ισχυρή, στο 2,7% ετησίως.

Στην έρευνα της ΕΤΕ επισημαίνεται ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το τρίτο τρίμηνο υπολείπεται της πρόβλεψης που είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 (περίπου +3,0% ετησίως και η οποία τροποποιήθηκε σε 2,6% τον Νοέμβριο).

Δημόσιες επενδύσεις

Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της δραστηριότητας που σχετίζεται με τον δημόσιο τομέα τόσο στο σκέλος των δημόσιων επενδύσεων, όσο και της δημόσιας κατανάλωσης, με καθαρή συνδυαστική αρνητική επίπτωση μισής ποσοστιαίας μονάδας στην ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζει η αποδυνάμωση της συνεισφοράς των εξαγωγών, που πρόσθεσαν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου από +1,1 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η παρατηρούμενη επιβράδυνση φαίνεται να ευθυγραμμίζει πλέον τον ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, συντείνοντας σε μια επιθυμητή αύξηση της αποταμίευσης αυτών.

Την ίδια ώρα, κομβικός εκτιμάται ότι ήταν ο ρόλος τόσο της επενδυτικής δραστηριότητας του Δημοσίου όσο και των σχετικών μεταβιβάσεων μέσω του ΠΔΕ του δημόσιου τομέα στην προσωρινή επιβράδυνση της ετήσιας μεταβολής του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στο 4,9% ετησίως από 8,7% το 1ο εξάμηνο του 2023.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More