Friday, September 20, 2024
Home » Ανδρέας Μάτσας: Ανάγκη εδραίωσης των συλλογικών συμβάσεων

Ανδρέας Μάτσας: Ανάγκη εδραίωσης των συλλογικών συμβάσεων

0 comments

Ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να μπορεί να στηρίζει μέσα από την εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Ως εκ τούτου είναι ανάγκη να μετουσιωθεί σε πράξη η κάλυψη του 80% της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις, εδραιώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η ΑΤΑ και τα Ταμεία Προνοίας για όλους. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για υγιείς εργασιακές σχέσεις, να μιλάμε για ποιότητα, να μιλάμε για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Την πιο πάνω θέση , διατύπωσε εμφαντικά από το βήμα του 16ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τη ΣΕΚ πέραν από τη σιγουριά και την αισιοδοξία, είναι το ήθος, η συνέπεια, η τεκμηριωμένη διεκδικητικότητα και η στοχοπροσήλωση, ακολουθώντας τα βήματα που χάραξαν οι πρωτεργάτες της ΣΕΚ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της συντεχνίας, ο κ. Μάτσας επεσήμανε ότι η ΣΕΚ άφησε, στα 80 χρόνια δημιουργικής και συνδικαλιστικής της δράσης, ανεξίτηλο το στίγμα της σε κάθε διεκδίκηση και σε κάθε επιτυχία.

Απευθυνόμενος στα στελέχη και τα μέλη της ΣΕΚ, τα οποία χαρακτήρισε ως ζώσα πραγματικότητα της καθημερινότητας στην αγορά εργασίας, τους συνεχάρη για τις θέσεις που διατυπώνουν, τις παρεμβάσεις, τις παραινέσεις και τη διεκδικητικότητα τους, στοιχεία τα οποία, όπως είπε, δημιουργούν τις προοπτικές τόσο για τη ΣΕΚ όσο και για σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ αναφέρθηκε και σε μείζονα εργασιακά ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση και η Στρατηγική Απασχόλησης ξένων εργατών από Τρίτες Χώρες, για τα οποία τόνισε ότι με την τεκμηρίωση που διακρίνει τη ΣΕΚ και μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο, διανοίγονται οι προοπτικές να διαχειριστούμε με επάρκεια όλα αυτά τα ζητήματα, προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Στην εισηγητική ομιλία ο Γ.Γ. της ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ Γιώργος Κασιούρης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή πραγματικότητα μας ζητά να προσαρμοστούμε και να εξελιχθούμε. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στη δια βίου μάθηση, στη συνεχή κατάρτιση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία είναι η κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και την παραγωγικότητα. Επομένως, η επένδυση σε εσάς δεν είναι απλώς μια ανάγκη, είναι το κλειδί για το μέλλον» είπε.

Κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη της Ομοσπονδίας να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα να διεκδικούν και με τις παρεμβάσεις να αντιστέκονται στην εκμετάλλευση και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία, κατέληξε, και η ΣΕΚ γενικότερα έχει στις προτεραιότητες της τους εργαζόμενους και δεν πρόκειται να ανεχθεί τις όποιες επιτηδευμένες προσπάθειες συρρίκνωσης ή περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Το συνέδριο εξέλεξε τη νέα γραμματεία της Ομοσπονδίας, Γιώργο Κασιούρη -Γενικό Γραμματέα, Παναγιώτη Φρυδά – Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Φάνο Θεοφάνους – Γενικό Ταμία και μέλη τους Στέφανο Στεφάνου και Γιαννάκη Ιωάννου.

Η νέα γραμματεία υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να μάχεται για τους εργαζόμενους μέλη και στελέχη της, όπως πράττει η ΣΕΚ στα 80 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης και γόνιμης παρουσίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, τιμήθηκε ο τέως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Νεόφυτος Κωνσταντίνου, καθώς και μέλη που έχουν αφυπηρετήσει, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και μακροχρόνια προσφορά τους στην Ομοσπονδία και στη ΣΕΚ γενικότερα.

Στο κύριο μέρος του συνεδρίου παρουσιάστηκε -μεταξύ άλλων- το θέμα της Μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού από τον Γενικό Οργανωτικό της ΣΕΚ, Πανίκο Αργυρίδη, καθώς και το θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, από Λειτουργό του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More