Ανακοίνωσαν μονομερώς λήξη της σύμβασης του 2019 με την ΕΤΥΦΑ τα ηγετικά στελέχη της κινεζικής CPP, επικαλούμενα καθυστερήσεις στις πληρωμές από μέρους της κυπριακής εταιρείας, παρόλο που η εταιρεία έχει η ίδια εγκαταλείψει το έργο στο Βασιλικό και κρατά ως όμηρο το πλοίο Προμηθέας στη Σαγκάη, έχοντας σοβαρά προβλήματα στη συνεργασία της όχι μόνο με την ΕΤΥΦΑ και την κυπριακή Κυβέρνηση αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- και με μέλη της αρχικής κοινοπραξίας που συνέστησε καθώς και με τον κινεζικό κολοσσό Cosco, ο οποίος ανέλαβε τη μετατροπή του LNG Carrier GALEA σε πλωτή μονάδα επαναεριοποίησηςφυσικού αερίου Προμηθέας.
Η αποστολή Notice of Termination από τη CPP στην ΕΤΥΦΑ έγινε πριν από λίγο και το θέμα χειρίζονται οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας. Μετά και τη νέα εξέλιξη, παραμένει στον αέρα η τύχη του πανάκριβου πλοίου Προμηθέας, που είναι άγνωστο για την ώρα αν τελεί υπό την ευθύνη της Cosco ή της CPP, παρότι νομικά ανήκει στην ΕΤΥΦΑ, η οποία όμως δεν έχει πλέον πρόσβαση στο πλωτό εργοστάσιο των 190-200 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη πληρωθεί!
H αποκαλούμενη -από την κινεζική πλευρά- κοινοπραξία CMC (CPP-Metron Consortium), παρότι εδώ και χρόνια η ελληνική Metron δεν συμμετείχε στα όποια έργα έγιναν στο Βασιλικό, εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα. Μέσω αυτής, η CPP επικρίνει σφοδρά την ΕΤΥΦΑ για πλημμελή συνεργασία και αξιώσεις πέραν της σύμβασης του 2019, αλλά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν κάνει καμία αναφορά στη διαιτησία που είναι σε εξέλιξη στο Λονδίνο, την οποία η ίδια αξίωσε. Από τον διαιτητή η CPP διεκδίκησε περίπου 200 εκατ. ευρώ (δεκάδες εκατομμύρια για την εξόφθλαμη καθυστέρηση στην υλοποίηση του συμβολαίου ζητά και η ΕΤΥΦΑ), ωστόσο οι πληροφορίες από την κυπριακή πλευρά αναφέρουν πως σε κανένα σημείο της διαιτησίας η CPP δεν μπόρεσε να καταθέσει πειστικά τεκμήρια για να δικαιολογήσει τις απαιτήσεις της, με αποτέλεσμα σήμερα να προχωρήσει σε μονομερή τερματισμό της σύμβασης, που ισοδυναμεί με οριστική εγκατάλειψη των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να αναμένει τη «δικαίωσή» της από τη διαιτησία.
Την ίδια ώρα, η CPP θα έχει να αντιμετωπίσει στη Δικαιοσύνη και τις απαιτήσεις υπεργολάβων της, που ενώ έφεραν σε πέρας έργο που η ίδια καθυστερούσε επί μακρόν να υλοποιήσει, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν απλήρωτα δεδουλευμένα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: philenews.com