Tuesday, September 17, 2024
Home » Αναλυτές της Wall Street βλέπουν νέα ρεκόρ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2024

Αναλυτές της Wall Street βλέπουν νέα ρεκόρ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2024

0 comments

Οι αναταράξεις που έφερε ο Αύγουστος στις χρηματιστηριακές αγορές δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το outlook των ευρωπαϊκών μετοχών, από τις οποίες περιμένουν να αναρριχηθούν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτό το έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 16 αναλυτές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αναμένεται να κλείσει το 2024 στις 535 μονάδες, δηλαδή περίπου 4,6% πάνω από το κλείσιμό του την περασμένη Παρασκευή και υψηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειώσει το Μάιο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν να ανακάμπτουν τις απώλειες του παγκόσμιου sell-off, καθώς τα μικτά οικονομικά δεδομένα και το μαζικό κλείσιμο δημοφιλών τακτικών (όπως το carry trade στο γιεν) δεν ήταν αρκετά για να εκτροχιάσουν το ράλι τους, ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα στηρίξουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις. Την ίδια ώρα, η σεζόν εταιρικών κερδών ήταν ενθαρρυντική, με τους αναλυτές να διατηρούν την bullish στάση τους.

Ο Τζέρι Φάουλερ της UBS Group, που βλέπει τον Stoxx 600 στις 540 μονάδες στο τέλος του 2024, επισημαίνει ότι “η τιμή – στόχος μας βασίζεται σε μηδενική αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας και ως εκ τούτου δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος”.

Η μέση εκτίμηση της αγοράς δε, προβλέπει ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα είναι αυξημένη κατά 4% φέτος και κατά 10% το 2025, με τον Φάουλερ να προσθέτει ότι “αυτό καθοδηγεί τις αποτιμήσεις. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων βοηθούν, αλλά πιστωτικά περιθώρια εξακολουθούν να γίνονται πιο σφιχτά”.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έρχονται από ένα ισχυρό τρίμηνο κατά το οποίο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, με τις εταιρείες του MSCI Europe να εμφανίζουν κατά μέσο όρο αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 2,3%. Κάτι που δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις αποτιμήσεις των μετοχών ακόμα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υπολείπεται κατά περίπου 2% του επιπέδου όπου ήταν όταν ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις, στα μέσα του Ιουλίου.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές δεν έδειξαν διάθεση να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους. Άλλωστε, ακόμα και μετά την πρόσφατη ανάκαμψη ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το μέσο όρο 10ετίας στην αναλογία μελλοντικών κερδών προς τις αποτιμήσεις (forward price-to-earnings).

Ο αναλυτής της Societe Generale Ρόλαντ Καλογιάν, παρόλο που περιμένει τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρήσουν ελαφρώς από τα τρέχοντα επίπεδα, σημειώνει ότι τα καθοδικά περιθώρια είναι μικρά. Η αγορά αναμένεται ότι θα βρει στήριξη από τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ,από τις προσεκτικές δαπάνες των εταιρειών και τους υγιείς ισολογισμούς, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “οι επενδυτές είχαν αφήσει στο περιθώριο τις ευρωπαϊκές μετοχές, κάτι που απέτρεψε τις υπερβολικές αποτιμήσεις”.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το εύρος των προβλέψεων των αναλυτών έχει περιοριστεί, με μικρότερο downside ακόμα και στους πιο απαισιόδοξους. Οι αναλυτές της Bank of America ήταν οι τελευταίοι που αναβάθμισαν τη θέση τους, αυξάνοντας το στόχο που έχουν για τον Stoxx 600 στο επίπεδο των 475 μονάδων από 460, αν και διατήρησαν την επιφυλακτική στάση τους.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με την έρευνα Αυγούστου της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 48% των Ευρωπαίων επενδυτών αναμένει μία βραχυπρόθεσμη πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, από το 18% αντίστοιχα του Ιουλίου, με το ποσοστό εκείνων που περιμένουν βραχυπρόθεσμα άνοδο να υποχωρεί στο 45% από το 78%.

Μακροπρόθεσμα όμως η στάση των επενδυτών εξακολουθεί να είναι θετική, με το 62% να βλέπει περιθώρια ανόδου στο επόμενο 12 μηνών.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More