Tuesday, September 17, 2024
Home » Αναζητώντας συναινετική φόρμουλα για πλαφόν στο νερό

Αναζητώντας συναινετική φόρμουλα για πλαφόν στο νερό

0 comments

Μετά τον τρικούβερτο καυγά μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για το νομοσχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου νερού σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, τα δύο μέρη θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις θέσεις τους. Οι δύο πλευρές, θα επιδιώξουν να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές που είχαν πριν από τις θερινές διακοπές, για το νομοσχέδιο με στόχο να εξευρεθεί η καταλληλότερη φόρμουλα η οποία θα ικανοποίει όλα τα ενδιαφερόμενοι μέρη.

Το νομοθέτημα προβλέπει τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο νερό στα αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα, σε απομακρυσμένες παραλίες, θέατρα, κινηματογράφους, αρχαιολογικούς χώρους και σε μουσεία. Φυσικά, προηγουμένως ο υπουργός Ενέργειας πρέπει να εκδώσει και σχετικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται το ύψος των ανώτατων τιμών και η διάρκεια εφαρμογής του πλαφόν. Την Τρίτη το νομοσχέδιο θα επανέλθει στο μικροσκόπιο των μελών τηςκοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας με στόχο να συνεχιστεί η συζήτηση του.

Ενώπιον των βουλευτών θα τεθεί και η θέση της Επιτροπής Προστασίας Καταναλωτή (ΕΠΑ) η οποία με επιστολή της διαβεβαίωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα η ΕΠΑ αναφέρει στην επιστολή της πως «έχοντας υπόψη ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται σε σημεία πώλησης όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμό και επιπλέον περιορίζεται σε συγκεκριμένο αναγκαίο και βασικό αγαθό για τους καταναλωτές, η ΕΠΑ δεν θεωρεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ενδέχεται να περιορίσει ή να αποκλείσει περαιτέρω τον ελεύθερο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων».

Τονίζει, επίσης, πως η αποστολή της ΕΠΑ είναι η προστασία του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. «Σε αυτή τη βάση, πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθορισμός τιμών αποτελεί ένα από τους περιορισμούς του ελεύθερου ανταγωνισμού με πιθανά αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά. Επιπρόσθετα, υποδείκνυε πως το νομοσχέδιο αφορά τη διαφύλαξη των συμφερόντων καταναλωτών και αναφέρεται σε ανώτατες τιμές σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα σε προκαθορισμένα σημεία πώλησης, δηλαδή σε κλειστές αγορές, όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.

Υπενθυμίζεται πως η διακοπή της συζήτησης της κυβερνητικής πρότασης ήταν αρκετά επεισοδιακή, καθώς αποτέλεσε την αιτία για να βγάλουν «τα μαχαίρια» Βουλή και Κυβέρνηση. Την τελευταία φορά που συζητήθηκε το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο ήταν στις 9 Ιουλίου και λόγω των επιφυλάξεων που είχαν εκφράσει τόσο μέλη της επιτροπής όσο και επηρεαζόμενοι φορείς της αγοράς, οι βουλευτές είχαν αποφασίσει να μην οδηγηθεί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και κατ΄επέκταση του υπουργείου Ενέργειας, που απαιτούσαν την έγκριση του νομοσχέδιου, έτσι ώστε αυτό να εφαρμοστεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολούθησε χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Υπηρεσίας Καταναλωτή και της Επιτροπής Εμπορίου, κατηγορώντας αλλήλους για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε. Αναλυτικά, τα μέλη της Επιτροπής με ανακοίνωση της είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της για τη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου για πλαφόν στο νερό ενώ έκανε και λόγο για «παραποίηση της αλήθειας από συγκεκριμένους κύκλους». Άμεση ήταν η απάντηση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή η οποία είχε υποστηρίξει πως στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για εφαρμογή πρόσθετων πολιτικών στήριξης των πολιτών, ιδιαίτερα κατά περιόδους εξωγενών κρίσεων, θεωρεί αδήριτη ανάγκη την ψήφιση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών. Παράλληλα διαβεβαίωνε πως η Υπηρεσία ήταν πανέτοιμη να εφαρμόσει άμεσα το νόμο και πως θα συνεχίσει να επιτελεί με τον ίδιο ζήλο την αποστολή της και με μοναδικό γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Οι επιφυλάξεις των βουλευτών

Υπενθυμίζεται πως οι επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει οι βουλευτές αφορούσαν μεταξύ άλλων τον τρόπο καθορισμού των ανώτατων τιμών πώλησης και κατά πόσο θα λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συσκευασίας, οι ιδιαιτερότητες και οι λειτουργικές δαπάνες κάθε σημείου πώλησης ξεχωριστά. Είχαν εκφραστεί και ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών σε άλλα προϊόντα ή σε άλλα σημεία πώλησης . Τονίστηκε και η ανάγκη διασφάλισης της εναρμόνισης των προνοιών του νομοσχεδίου με την υγειονομική νομοθεσία. Υπήρξαν και επιφυλάξεις για ενδεχόμενη διάθεση των προϊόντων που θα εμπίπτουν στο διάταγμα σε μη επαρκή ποσότητα και την προβλεπόμενη διαφοροποίηση της τιμής των προϊόντων ανάλογα με τον τρόπο διάθεσής τους.

Προσθήκες, αφαιρέσεις και εξαιρέσεις από το νομοσχέδιο

Κατά τις συζητήσεις που έγιναν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ και Σύνδεσμος Προμηθευτών Ευρείας Κατανάλωσης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ως προς τον γενικότερο σκοπό και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των προϊόντων σε σημεία ή προϊόντα τα οποία δεν θα προβλέπονται στο διάταγμα του υπουργού Ενέργειας. Επίσης υποστήριξαν πως θα υπάρξει αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, προβάλλοντας και το επιχείρημα για εκ των υστέρων επιβολή όρων και περιορισμών σε χώρους οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί από το κράτος μετά από δημόσιο διαγωνισμό. Μίλησαν και για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των κυπριακών και των εισαγόμενων εμφιαλωμένων νερών. Οι επηρεαζόμενοι είχαν διαφωνήσει και με την συμπερίληψη των αεροδρομίων και των κινηματογράφων στα σημεία πώλησης στα οποία θα ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή του πλαφόν στο νερό, απαιτώντας την άμεση εξαίρεση τους από το νομοσχέδιο.

Από την άλλη ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών πέραν της επιβολής πλαφόν στο νερό 500 ml και 750 ml, καλούσε την Υπηρεσία Καταναλωτή να προβεί σε δέουσα έρευνα για να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και άλλα προϊόντα τα οποία εντοπίζονται σε αρκετά υψηλές τιμές όπως είναι αναψυκτικά, σάντουιτς ή τοστ, καφές ρόφημα και φυσικοί χυμοί. Εισηγήθηκε να καθοριστεί τιμή κατ’ αναλογία ποσότητας, εφόσον στην αγορά εντοπίζονται και σκευάσματα νερού ποσότητας 330 ml, ενός και ενάμιση λίτρου.

Άμεση επιβολή προστίμων

Αναφορικά την επιβολή χρηματικών κυρώσεων η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, εισηγήθηκε την άμεση επιβολή ποινικών και χρηματικών επιβαρύνσεων στους παραβάτες του νόμου και επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές εντός ενός μηνός. Όσον αφορά την επιβολή προστίμου ύψους μέχρι €10 χιλ. ο Σύνδεσμος Καταναλωτών υποστήριξε πως το νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι και €3 εκατομμύρια. Τονίζουν πως στην Ελλάδα, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο του οφέλους που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής πώλησης και της ανώτατης τιμής πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Όπως σημειώνουν το πρόστιμο πρέπει να κυμαίνεται από €5 χιλ. μέχρι €1 εκατ. Η ΠΟΒΕΚ, διαφωνεί με το ύψος των διοικητικών προστίμων, καθώς υποστηρίζει πως αυτά θα είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More