Το αργότερο τον Δεκέμβριο η Βουλή θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκαν οι έντεκα προτάσεις νόμου των κομμάτων για τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων.
Παράλληλα, η κυβερνητική πλευρά ενημέρωσε τους βουλευτές πως στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα εγκριθούν τα δύο νομοσχέδια με τα οποία η καταβολή της σύνταξης των κρατικών αξιωματούχων θα αρχίζει στο 65ο έτος της ηλικίας τους, αντί στα 60 που είναι σήμερα. Επίσης προβλέπουν την οικειοθελή αποποίηση σύνταξης από τους κρατικούς αξιωματούχους. Λέχθηκε όμως ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν τους μελλοντικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, η Βουλή αναζητεί φόρμουλα για να καλύπτονται και οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι του κράτους, παρόλο που στο παρελθόν κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματική η αλλαγή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υφιστάμενων αξιωματούχων.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση των προτάσεων νόμου και παράλληλα θα συζητηθούν και τα νομοσχέδια (εάν κατατεθούν μέχρι την Πέμπτη), με στόχο να υπάρξει μια φόρμουλα που να καλύπτει τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς αξιωματούχους.
Ουσιαστικά, η ρύθμιση θα στηρίζεται στις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες αποτυπώνονται σε έξι προτάσεις νόμου. Συγκεκριμένα, η πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται προβλέπει ότι από την ημερομηνία που θα καθορίζει ο νέος νόμος οι αξιωματούχοι του κράτους, εκλελεγμένοι και μη, θα παίρνουν το ποσοστό της σύνταξης όπως κατοχυρώθηκε με την προηγούμενη νομοθεσία, που αντιστοιχεί στη θητεία που έκανε. Για παράδειγμα, αν ένας βουλευτής την ημέρα που θα αλλάξει ο νόμος έχει εκτίσει τα 4/5 της θητείας του, θα πάρει τα 4/5 της σύνταξης στα 60 του έτη και το 1/5 στα 65 του χρόνια.
Επίσης, εάν βουλευτής έχει εκτίσει το 1/3 της θητείας του τότε στην ηλικία των 60 χρόνων θα πάρει το 1//3 της σύνταξης και τα 2/3 στα 65 του χρόνια. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται το κριτήριο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2012 για θεμελίωση της προσδοκίας της σύνταξης. Κατά τη συζήτηση, διαφάνηκε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος που να επιτρέπει συμπερίληψη των υφιστάμενων αξιωματούχων στις νέες ρυθμίσεις.
Πηγή: philenews.com