Table of Contents
Εως 10 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές χρέους το 2024 σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Οπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, μετά και την υπεραπόδοση στην είσπραξη δημοσίων εσόδων το 2023 και της διαχείρισης χρέους, έχει διατηρηθεί ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023, παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Το ταμειακό απόθεμα καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 3 ετών και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό «μαξιλάρι» έναντι ρίσκων επιτοκίου και αναχρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου εκτιμώνται στα19 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι 10 δισ. ευρώ από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, 4,19 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NGEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.), 1,16 δισ. ευρώ σε έσοδα από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. ευρώ από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε απόλυτα νούμερα κατά 3,268 δισ. ευρώ.
Χτυπά η καμπάνα του 15% στα κέρδη των πολυεθνικών
Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2024, θα βρεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά την καθιέρωση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγάλων εγχώριων ομίλων. Στο ίδιο Υπουργικό αναμένεται να εγκριθεί και το νομοσχέδιο για το ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρατήσεων χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Η καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τους «μεγάλους» έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2026, αλλά η ενσωμάτωση της Οδηγίας θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Οι διατάξεις αφορούν την εφαρμογή, σε ενωσιακό επίπεδο, του σκέλους της ελάχιστης φορολόγησης, που είναι γνωστό ως πυλώνας 2, της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ.
Ελεγκτικό «στριπτίζ» με φοροδιαφυγή 3 εκατομμυρίων
Ακόμα μια ηχηρή περίπτωση φοροδιαφυγής αποκάλυψαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αξιοποιώντας πληροφορίες που έφτασαν μέσω καταγγελίας, και παρακολουθώντας στοχευμένα τη φορολογική συμπεριφορά συγκεκριμένης επιχείρησης, διαπίστωσαν απόκρυψη διόλου ευκαταφρόνητου εισοδήματος. Η επιχείρηση που μπήκε στο στόχαστρο των φοροελεγκτών είναι γνωστό κέντρο διασκέδασης ενηλίκων, στο οποίο οι ράμπο της ΑΑΔΕ προχώρησαν και σε επιτόπιο έλεγχο. Από την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων, διαπίστωσαν ότι για το φορολογικό έτος 2022 η επιχείρηση δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας έσοδα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ απέφυγε και την καταβολή ΦΠΑ συνολικού ποσού 255.000 ευρώ.
Στην επιχείρηση επιβλήθηκε ο προβλεπόμενος φόρος και οι προσαυξήσεις, καθώς και πρόστιμο ύψους 130.000 ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται και σε προηγούμενες χρήσεις, για να διαπιστωθεί εάν η επιχείρηση ήταν το ίδιο… αμελής.
Νέα δράση για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση
Διευρύνεται το χρονικό περιθώριο συμμετοχής για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Produc-e Green, το οποίο έχει εξασφαλίσει πόρους περί τα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2023-2025.
Η νέα αυτή δράση απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ και προϊόντα και αγαθά για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τεχνολογίες που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. H προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται για τις 15 Φεβρουαρίου 2024.