Δεκάδες ηγέτες και αντιπροσωπείες από χώρες της Ευρώπης που τάσσονται υπέρ των πυρηνικών συγκεντρώθηκαν σε ειδική για τον σκοπό αυτόν σύνοδο στις Βρυξέλλες ώστε να ζητήσουν αναβίωση του κλάδου. Η πολιτική αυτή κίνηση να επεκταθεί η χρήση πυρηνικών, που θεωρούναι πηγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνει πλέον η Ευρώπη προκειμένου να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους προστασίας του περιβάλλοντος που έχει θέσει. Σε κοινή δήλωση οι χώρες με επικεφαλής τη Γαλλία δεσμεύθηκαν «να εργαστούν για να ξεκλειδώσουν πλήρως το δυναμικό της πυρηνικής ενέργειας λαμβάνοντας μέτρα όπως η (…) υποστήριξη και ανταγωνιστική χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων», όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Επίσης οι χώρες δεσμεύθηκαν για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και την έγκαιρη ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων διατηρώντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας.
Κλιματικοί στόχοι
Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια στήριξαν την ιδέα να χρησιμοποιηθεί η – αμφιλεγόμενη σε πολλές χώρες – ενέργεια αυτή για μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία. «Χωρίς τη στήριξη από την πυρηνική ενέργεια δεν έχουμε ελπίδες να πιάσουμε έγκαιρα τους κλιματικούς μας στόχους» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ.
Μια τέτοια σύνοδος θα φαινόταν πολύ δύσκολο να γίνει πριν από περίπου μία δεκαετία, και ειδικά μετά το μεγάλο δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Ωστόσο η αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη έχει δημιουργήσει την ανάγκη να υπάρξει στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς άλλες μορφές ενέργειας. Καθοριστικός παράγοντας για τις συζητήσεις σχετικά με τα πυρηνικά είναι επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει δείξει τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η Ευρώπη όταν δεν έχει ενεργειακή ανεξαρτησία.
Η παράταση στον χρόνο λειτουργίας υπαρχόντων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Χρηματοδότηση
Για να υπάρξει μεγαλύτερη στροφή και στα πυρηνικά χρειάζονται νέες επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, που φιλοξένησε τη σύνοδο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση τέτοιων νέων έργων. Η Ευρώπη σε κάθε περίπτωση παραμένει διχασμένη για το εάν θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά. Τα βασικά στρατόπεδα είναι δύο: το ένα με επικεφαλής τη Γαλλία, το οποίο πιστεύει ότι η πυρηνική επέκταση είναι ζωτικής σημασίας και το άλλο, που περιλαμβάνει χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, το οποίο ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες μόνο στις ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.