Tuesday, November 5, 2024
Home » Ανίκητος ο πληθωρισμός στην εστίαση – Πανάκριβες οι κοινωνικές υπηρεσίες

Ανίκητος ο πληθωρισμός στην εστίαση – Πανάκριβες οι κοινωνικές υπηρεσίες

0 comments

Τα καλά νέα είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισµού συνεχίζει να καταγράφει σταδιακή υποχώρηση, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εξωγενών πιέσεων που σχετίζονται µε την προσφορά, σε συνδυασµό και µε τις επιδράσεις της νοµισµατικής πολιτικής που εφαρμόζει κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπάρχει όμως και κάτι που χαλά τη θετική εικόνα, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Όπως σημειώνεται «η διαδικασία διάχυσης των πιέσεων δεν δείχνει να έχει ολοκληρωθεί, καθώς µη εµπορεύσιµες υπηρεσίες, όπως η εστίαση, συνεχίζουν να καταγράφουν ρυθµούς πληθωρισµού που είναι υψηλότεροι, τόσο σε σχέση µε την γενικότερη τάση εντός της Ευρωζώνης, όσο και σε σχέση µε τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις».

Στην εστίαση, με βάση την εξήγηση που δίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι ρυθμοί πληθωρισμού παραμένουν υψηλότεροι του 5.8%, ενώ για τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και προστασίας ήταν στο 4.5%. Πέρα από τις µη εµπορεύσιµες υπηρεσίες, οι τιµές ορισµένων τροφίµων (φρούτα και λαχανικά, που καταγράφουν ρυθµό αύξησης τιμών 7.7%), καυσίµων (10.6%), και µεταφορών (10.9%) συνεχίζουν επίσης να ασκούν πιέσεις στο γενικό επίπεδο τιµών.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στους πιο πάνω τοµείς των υπηρεσιών αναµένεται πως θα συνεχιστούν λόγω και της διατήρησης της καταναλωτικής ζήτησης σε ψηλά επίπεδα. Όσον αφορά στον δοµικό πληθωρισµό (εξαιρουµένης της ενέργειας και των τροφίµων), αναµένεται να κινηθεί χαµηλότερα σε σχέση µε τον συνολικό δείκτη. Τον Ιούνιο, ο συνολικός πληθωρισµός ανήλθε σε 3.1%, σε σχέση µε 2.5% στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Εξαιρουµένης της ενέργειας και των τροφίµων, ο ρυθµός ανήλθε σε 2.5% (2.9% στην Ευρωζώνη). Η εικόνα αυτή αναµένεται πως θα συνεχιστεί, µε τον δοµικό πληθωρισµό να είναι χαµηλότερος σε σχέση µε τον γενικό δείκτη. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι «η αναµενόµενη διατήρηση της διαφοράς µεταξύ του συνολικού και του δοµικού πληθωρισμού αποδίδεται στον συνδυασμό, αφενός της επίδρασης της νοµισµατικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφετέρου στην συνεχιζόμενη αυξητική πίεση που καταγράφεται, κυρίως στις µη εμπορεύσιμές υπηρεσίες».

Οι συντάκτες της ενδιάμεσης έκθεσης συμφωνούν «µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η ΑΤΑ έχει ασκήσει αυξητικές πιέσεις, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στον δοµικό πληθωρισµό. Επιπλέον, η αυξητική τάση -έστω και µικρή- των πραγµατικών µισθών µετά από µια δεκαετία χαµηλής ενίσχυσης, τόσο των µισθών, όσο και της παραγωγικότητας, συµβάλλει στην άσκηση πιέσεων σε κατηγορίες όπως είναι οι µη εµπορεύσιµες υπηρεσίες και προϊόντα µικρού κόστους αλλά καθηµερινής χρήσης (όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά, καύσιµα και µεταφορές)».

Πάνω και οι κοινωνικές υπηρεσίες

Οι ανησυχίες για αυξήσεις στις τιμές μεταφέρονται και σε έναν άλλο τομέα, που αφορά την κοινωνική προστασία ειδικών ομάδων.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά «µε ανησυχία στη συνέχιση της αυξητικής τάσης σε τιµές υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, όπως είναι η κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωµένων και ΑΜΕΑ, οι οίκοι και οι κηδείες, όπου η ανελαστική ζήτηση πιθανόν να καθιστά δυνατή την αύξηση του ποσοστού κέρδους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τοµείς, πέραν από τις αυξήσεις στο κόστος παροχής υπηρεσίων (π.χ. µισθολόγιο και ενέργεια).

Παρόλο ότι οι συγκεκριµένες αυξήσεις δεν µεταφράζονται σε δηµοσιονοµική ή µακροοικονοµική πίεση, η κοινωνική τους διάσταση είναι σηµαντική και, ελλείψει µέτρων, αυξάνεται η πίεση για πολιτική αντίδραση προς στήριξη των κοινωνικών οµάδων που πλήττονται.
Ενώ αυτή η στήριξη είναι απαραίτητη, την ίδια ώρα ενισχύεται το πολιτικό ρίσκο για την λήψη αποφάσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν µακροοικονοµικές στρεβλώσεις».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More