Monday, September 16, 2024
Home » Ανέλαβε δράση η φρεγάτα «Υδρα»

Ανέλαβε δράση η φρεγάτα «Υδρα»

0 comments

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει κρίσιμη με τους Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε πλοία που διέρχονται από το στενό Bab al Mandab, ενώ αναπτύσσεται στην περιοχή και η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη στην οποία συμμετέχει και η φρεγάτα «Υδρα». Την ίδια στιγμή βυθίστηκε το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «Rubymar», το οποίο είχαν πλήξει οι αντάρτες Χούθι με δυο πυραύλους στις 19 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη απώλεια πλοίου από χτυπήματα των Χούθι στην Ερυθρά, μια εξέλιξη που υπογραμμίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλία από τη δράση των ανταρτών και αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας των δυτικών δυνάμεων να στείλουν πολεμικά πλοία προστασίας στην περιοχή. Η βύθιση του «Rubymar» αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα, προειδοποίησε η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM). Οι περίπου 21.000 μετρικοί τόνοι λιπάσματος που μετέφερε το πλοίο συνιστούν περιβαλλοντική απειλή, ενώ όσα πλοία διέρχονται από την περιοχή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποθαλάσσιας πρόσκρουσης.

Ο Αχμάντ Αγουάντ μπιν Μουμπάρακ, πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, χαρακτήρισε τη βύθιση του πλοίου μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή. «Είναι μια νέα καταστροφή για τη χώρα μας και τον λαό μας» έγραψε στο X.

Στόχοι

Συνολικά, περίπου 60 πλοία έχουν στοχοποιηθεί από τους Χούθι στους πέντε μήνες από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Νωρίτερα η CENTCOM είχε ανακοινώσει επίσης πλήγμα εναντίον ενός πυραύλου εδάφους-αέρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, ο οποίος ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι προς την Ερυθρά Θάλασσα. Οι δυνάμεις της CENTCOM εντόπισαν τον πύραυλο και διαπίστωσαν ότι αποτελούσε άμεση απειλή για τα αμερικανικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Ασφάλεια

Στο μεταξύ, η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», που διέσχισε το Σάββατο τη Διώρυγα του Σουέζ, έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα και θα αποτελεί μέρος μιας ναυτικής ομάδας της ΕΕ στο πλαίσιο της επιχείρησης «ASPIDES» για την ασφάλεια στη θάλασσα. Η «EUNAVFOR ASPIDES», το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» υπό αμερικανική ηγεσία, δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Φεβρουαρίου 2024 με αρχική διάρκεια ενός έτους.

Ο έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία. Ως ηγέτιδα δύναμη έχει θεμελιώδες συμφέρον να διατηρήσει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα ελεύθερη. Επομένως, «ήταν επιβεβλημένο να δώσουμε το «παρών» και να συμμετέχουμε σε μια ευρωπαϊκή επιχείρηση που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των χιλιάδων ναυτικών και πλοίων». Στην επιχείρηση «ASPIDES» συμμετέχουν με πλοία, εκτός της Ελλάδας, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία με εντολή να αναλαμβάνουν επιχειρησιακή δράση μόνο αν δεχθούν πυρά ή αν απειλούνται εμπορικά ή πολεμικά πλοία στην περιοχή από drones ή πυραύλους.

Πρωτοβουλίες

Οι πρωτοβουλίες αυτές, που γίνονται δεκτές με ικανοποίηση από τη διεθνή ναυτιλία, δημιουργούν συνθήκες για τις ναυτιλιακές εταιρείες να επανεξετάσουν τη θέση τους σχετικά με την αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας. Ηδη ο γαλλικός ναυτιλιακός όμιλος CMA CGM δήλωσε ότι έχει επανεκτιμήσει την κατάσταση στη νότια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και πρόσθεσε ότι «οι συνθήκες που διαμορφώνονται μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τη διέλευση κατά περίπτωση».

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Jules Verne» της εταιρείας με σημαία Μάλτας, χωρητικότητας 16.020 TEU, διέσχισε την Ερυθρά Θάλασσα συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Alsace», αναφέρει η CMA CGM σε ανακοίνωσή της.

Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τη μεγάλη διαδρομή μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List, μόνο 30-40 πλοία την εβδομάδα διέρχονται πλέον από το στενό Bab al Mandab. Τα περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται από το τελευταίο έχουν ρωσικές ή κινεζικές συνδέσεις.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More