Monday, September 9, 2024
Home » Ανάπτυξη έως 2,5% μέχρι το 2026 προβλέπει η ΤτΕ

Ανάπτυξη έως 2,5% μέχρι το 2026 προβλέπει η ΤτΕ

0 comments

Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία περιμένουν για το 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος και τα τμήματα αναλύσεων των τραπεζών.

Σε χθεσινή παρέμβασή του στο LSE, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την ευρωζώνη μέχρι το 2026. Ειδικότερα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2024, 2,5% για το 2025 και 2,3% για το 2026, όταν στην ευρωζώνη οι αντίστοιχοι ρυθμοί αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 0,6% και 1,6%. Ωστόσο δεν υποβάθμισε τις μελλοντικές προκλήσεις, όπως: καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, γραφειοκρατία, υστέρηση σε βασικές υποδομές, καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του εθνικού Κτηματολογίου και του χωροταξικού πλαισίου, χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας και παράλληλα αναντιστοιχίες μεταξύ προσφερόμενων/ζητούμενων δεξιοτήτων, αυξημένη στενότητα στην αγορά εργασίας, δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, φοροδιαφυγή, αδυναμίες στο «τρίγωνο της γνώσης» (εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία), ολιγοπώλια (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες, ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη).

Οι τράπεζες

n Eurobank. Παρά την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα παρέμεινε το 2023 χαμηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσης χρέους επίπεδα (2007) κατά 18,9%. Οπως υπολογίζει, απαιτούνται μέσοι ρυθμοί μεγέθυνσης υψηλότεροι του 2,1% ετησίως ώστε να επιστρέψει το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα στα επίπεδα του 2007 σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 ετών.

n Alpha Bank. Προβλέπει διατήρηση της δυναμικής της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το 2024. Η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης εδράζεται στην περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και την εν εξελίξει αποκατάσταση των απωλειών στην αγοραστική δύναμη που επέφερε ο υψηλός πληθωρισμός της περασμένης διετίας. Η επενδυτική δαπάνη, με αρωγούς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται να αυξήσει τη συμβολή της στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Παράλληλα, η δυναμική του ελληνικού τουρισμού για το 2024 παρουσιάζεται ισχυρή.

n Εθνική Τράπεζα. Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία και η προσωρινή εξασθένηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου επιβράδυναν την οικονομική δραστηριότητα κατά το 4ο τρίμηνο του 2023, ωστόσο προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,5%, ή ακόμη υψηλότερα, το 2024.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More