Thursday, August 1, 2024
Home » Αμυνα στις διεθνείς πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Αμυνα στις διεθνείς πιέσεις στο Χρηματιστήριο

0 comment

Παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, απόρροια των αρνητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που οδήγησε σε απώλειες τις μετοχές και σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με οριακή άνοδο (+0,18%) κοντά στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών.

Οι αγορές τιμολογούν πλέον μόλις 24% πιθανότητες (από 56% την προηγούμενη εβδομάδα) πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες να δούμε την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% στις 6 Ιουνίου από την ΕΚΤ, με τις προθεσμιακές αγορές να προεξοφλούν μία τέτοια κίνηση με πιθανότητες 90%, ενώ τρεις τέτοιες περικοπές έχουν επί του παρόντος τιμολογηθεί και για το σύνολο του 2024.

Επιτόκια

Κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων μάλιστα αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα της ζώνης του ευρώ, μειώνοντας τις θέσεις σε αντίστοιχα των ΗΠΑ καθώς θεωρούν πως το μονοπάτι για τις μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη είναι πιο ξεκάθαρο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Αρκετοί policymakers της Fed έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός δίνει στην κεντρική τράπεζα το περιθώριο να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,5% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας ένα απότομο άλμα από το 3,2% του Φεβρουαρίου και περισσότερο από το 3,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, παρέμεινε αυξημένος στο 3,8%, σημαντικά πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Fed για 2%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 4,510%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 2,433% του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη, 3,332% του ελληνικού 10ετούς και 3,766% του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς για την περιφέρεια της ζώνης του ευρώ.

Σε καθαρές αγορές ύψους 668,61 εκατ. ευρώ, απόρροια του placement της Πειραιώς, προχώρησαν τον Μάρτιο οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κατέχοντας έτσι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ ελληνικές μετοχές συνολικής αξίας 60,68 δισ. ευρώ, ελέγχοντας το 65,61% αν συμπεριληφθούν και οι συμμετοχές του ΤΧΣ (66,81% χωρίς το ΤΧΣ) της εγχώριας αγοράς. Οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 58,2% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Μάρτιο (σε σχέση με το 55,9% τον προηγούμενο μήνα).

Μετοχές

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies, που συστήνει αγορά για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών με τιμές-στόχους τα 8,80 ευρώ για την Εθνική, τα 2,55 ευρώ για την Αlpha Bank, τα 2,60 ευρώ για την Eurobank και τα 5,20 ευρώ για την Πειραιώς, θεωρεί ευκαιρία για τον κλάδο το asset management, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών στοχεύουν στη βελτίωση των εσόδων στον τομέα αυτόν, προκειμένου να στηρίξουν την αύξηση των προμηθειών τους τα επόμενα χρόνια. Συγκρίνοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια με το ΑΕΠ, η Ελλάδα υστερεί εξάλλου (10% έναντι 35% στην ΕΕ), ενώ και σε σχέση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώνονται στο 10%, έναντι του 46% στην ΕΕ, αφού τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο μερίδιο των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους σε νομίσματα και καταθέσεις, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στο ΧΑ στα 134,82 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 38 μετοχές, 67 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Ξυλεμπορία (π) (+4,71%) και Αλουμύλ (+4,25%), ενώ νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε η Optima Bank (+0,52%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΟΤΕ (+2,95%), Ελλάκτωρ (+1,98%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,57%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,44%).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More