Monday, September 9, 2024
Home » Αμετάβλητα τα επιτόκια, αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Αμετάβλητα τα επιτόκια, αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

0 comments

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα χθες τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ και αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την πρώτη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής εδώ και χρόνια. Οι προσδοκίες για μείωση κάνουν λόγο για τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο ιστορικό υψηλό του 4%. Ωστόσο, μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος από 2,7% σε 2,3%, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Πλέον αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης θα αυξηθεί μόλις κατά 0,6% φέτος, κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή της για ανάπτυξη της τάξης του 0,8%.

«Εχουμε μια εντολή κι έχουμε μια αποστολή να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Θα διατηρήσουμε την περιοριστική πολιτική για όσο καιρό χρειαστεί», προσέθεσε.

Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ασθμαίνει, αρκετά μέλη της ΕΚΤ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η ταχεία αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% ιδιαίτερα στον λεγόμενο τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας.

Δείχνοντας αυτές τις ανησυχίες, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο πληθωρισμός χωρίς τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, θα διαμορφωθεί σε 2,6% φέτος, ελαφρώς χαμηλότερος από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,7%.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More