Friday, September 20, 2024
Home » Αμετάβλητα άφησε τα βασικά επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα άφησε τα βασικά επιτόκια η ΕΚΤ

0 comments

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη, με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να χαλαρώσει από το καλοκαίρι και μετά, αν και οι αξιωματούχοι δεν συζητούν ακόμη τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είπε.

Αυτό αφήνει ανοιχτή την πόρτα για πρώτη μείωση τον Απρίλιο (όπως εκτιμούν οι αγορές), σύμφωνα με ανάλυση της Berenberg, καθώς και για μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Αυτό είναι πιο ήπιο από ό,τι περιμέναμε, αναφέρει η Berenberg. Περιμέναμε από τη Λαγκάρντ να πιέσει λίγο περισσότερο ενάντια στις αγορές που τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο. Αντ’ αυτού, απλώς ανέφερε τη συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι είναι πρόωρο να συζητηθούν μειώσεις επιτοκίων τώρα και επανέλαβε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής της ΕΚΤ θα εξαρτώνται από τα δεδομένα. Ομως, ενώ η Λαγκάρντ συζήτησε εκτενώς διάφορους δείκτες (μεταξύ άλλων, εκείνους για τις μισθολογικές πιέσεις) που θα γίνουν διαθέσιμοι τους επόμενους μήνες, δεν δεσμεύτηκε ότι η απόφαση πολιτικής θα εξαρτηθεί από κάποιον συγκεκριμένο δείκτη ή ημερομηνία δημοσίευσης.

Προβλέψεις

Οσον αφορά τις προβλέψεις της, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι «οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού». Ετσι, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την εκτίμησή της ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει περίπου στον στόχο του 2% το 2025 και το 2026. Εξηγώντας την απόφαση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως τα μέλη της τράπεζας θεωρούν ως πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις των επιτοκίων. Επίσης ανέφερε πως η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα έμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και ότι τα οικονομικά στοιχεία στέλνουν σήμα ότι η ανάπτυξη αυτή θα παραμείνει αδύναμη και βραχυπρόθεσμα, πριν να ανεβάσει ταχύτητα στη συνέχεια. Για την αγορά εργασίας επεσήμανε ότι η ζήτηση για απασχόληση επιβραδύνεται, αν και συνολικά η αγορά αυτή παραμένει ισχυρή.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο «θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή (…) στον στόχο» μείωσης του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής». Με την ανακοίνωση αυτή η Κεντρική Τράπεζα στέλνει σήμα στις αγορές ότι οποιαδήποτε απόφαση για τα επιτόκια θα βασίζεται σε συνεχή παρακολούθηση στοιχείων όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Το τελευταίο διάστημα οι προσδοκίες για μειώσεις στο κόστος δανεισμού από την άνοιξη είχαν μετριαστεί λόγω των υψηλών επιπέδων στα οποία εξακολουθούν να διαμορφώνονται οι τιμές στην ευρωζώνη. Για τον λόγο αυτό πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση από τον Ιούνιο και μετά.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More