Τα «γκρίζα» εναλλακτικά καύσιμα, δηλαδή αυτά που παράγονται από τα ορυκτά, προκαλούν περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα παραδοσιακά ναυτιλιακά καύσιμα που θέλουν να αντικαταστήσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούν βιώσιμες λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ακόμη και βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προσφέρει άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 23%.
Τα παραπάνω υποστηρίζει η φετινή έκθεση «View from the Bridge 2023-2024» του οργανισμού SEA-LNG, η οποία ρίχνει φως σε ορισμένες από τις «γκρίζες ζώνες» που αφορούν τα εναλλακτικά καύσιμα.
Οπως εξηγείται στην έκθεση, όλα τα εναλλακτικά καύσιμα που συζητούνται σήμερα έχουν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία: από τα ορυκτά, στη συνέχεια στα καύσιμα βιολογικής προέλευσης (bio-καύσιμα) ή τα μπλε καύσιμα, όπως αποκαλούνται, που χρησιμοποιούν συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, και τελικά στα ηλεκτροκαύσιμα (e-καύσιμα) που παράγονται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, αναγνωρίζεται ότι επί του παρόντος όλα αυτά τα καύσιμα είναι ορυκτά ή «γκρίζα». Συνεπώς, η χρήση «γκρίζων» καυσίμων (όπως μεθανόλη, αμμωνία, υδρογόνο κ.λπ.) θα δημιουργήσει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τα συμβατικά εναλλακτικά καύσιμα που αντικαθιστούν, σύμφωνα με τον SEA-LNG. Αυτό σημαίνει, προσθέτει, ότι δεν αποτελούν βιώσιμες λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ούτε βραχυπρόθεσμα.
Νέοι κανονισμοί
Ο οργανισμός δήλωσε ότι οποιοδήποτε καύσιμο με μεθανόλη, αμμωνία και υδρογόνο χρησιμοποιείται από τη ναυτιλία θα πρέπει να είναι πράσινο ή τουλάχιστον να αναμειγνύεται με πράσινα καύσιμα μόνο και μόνο για να επιτευχθεί η ισοδυναμία εκπομπών με το μαζούτ πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (VLSFO) και να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, όπως το FuelEU Maritime της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη συνέχεια ο οργανισμός τονίζει την ανάγκη αποτελεσματικής χρήσης των πόρων και υποστηρίζει ότι το bio-LNG έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής από όλα τα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και είναι και το περισσότερο διαθέσιμο.
Επίσης, με γνώμονα την πρακτικότητα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι η διαθεσιμότητα καυσίμων συνδέεται με ανάπτυξη των υποδομών εφοδιασμού. Είναι σαφές, τονίζει, ότι η πορεία του LNG προς το bio-LNG και το e-LNG αντιπροσωπεύει τον πιο πρακτικό και ρεαλιστικό δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα στη ναυτιλία.
Οσον αφορά το ζήτημα της διαφυγής μεθανίου, ο SEA-LNG δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στην αντιμετώπισή του και οι κατασκευαστές κινητήρων είναι «βέβαιοι» ότι θα έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον Νορβηγικό Νηογνώμονα DNV, τον Δεκέμβριο του 2023 υπήρχαν ενεργά 469 πλοία που λειτουργούσαν με καύσιμο LNG – εξαιρουμένων των πλοίων μεταφοράς LNG –, με άλλα 537 υπό παραγγελία. O DNV προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2027 πάνω από 1.000 πλοία με καύσιμο LNG θα μεταφέρουν εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο με μειωμένες εκπομπές, έναντι μόλις 36 πλοίων που λειτουργούσαν με καύσιμο LNG πριν από μία δεκαετία.