Το σημερινό κύμα αντικινεζικού αισθήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες χτίζεται εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έθεσαν για πρώτη φορά ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τη Huawei. Αλλά η Huawei ήταν μόνο η αρχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκτοτε έχουν προχωρήσει σε πλήρη κινεζοφοβία.
Οι απειλές από την Κίνα φαίνεται τώρα να εμφανίζονται παντού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές για να διακόψει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε κινεζική ομάδα hacking που υποστηρίζεται από το κράτος για φερόμενη επίθεση σε αμερικανικές υποδομές. Πολλά έχουν επίσης γίνει για τους υποτιθέμενους κινδύνους των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων (EV), γερανών φόρτωσης σε αποβάθρες και τώρα του TikTok.
Ούτε οι φόβοι περιορίζονται στην τεχνολογία. Πριν από αρκετά χρόνια, έγραψα για τη διαταραχή του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση διέγνωσε εσφαλμένα ένα πολυμερές πρόβλημα –ένα εμπορικό έλλειμμα με περισσότερες από 100 χώρες– ως διμερές πρόβλημα και τιμώρησε την Κίνα με δασμούς.
Υποστήριξα ότι ο υπερβολικός φόβος για την Κίνα κρύβει βολικά πολλά από τα προβλήματα που προκαλεί η ίδια η Αμερική. Τα διμερή εμπορικά ελλείμματα μπορεί κάλλιστα να αντικατοπτρίζουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεμονωμένων χωρών – η Κίνα σήμερα, η Ιαπωνία πριν από 35 χρόνια – αλλά τα μεγάλα πολυμερή εμπορικά ελλείμματα προέρχονται περισσότερο από χρόνια ελλείμματα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ που οδηγούν σε ανεπάρκεια εγχώριας αποταμίευσης. Ομοίως, η τεχνολογική απειλή δεν είναι μόνο απόρροια της υποτιθέμενης κινεζικής κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ. Αντιπροσωπεύει επίσης την ανεπαρκή επένδυση της Αμερικής στην έρευνα και την ανάπτυξη και τις ελλείψεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντί να κοιτάξουμε στον καθρέφτη, κρίνεται σκόπιμο για τους πολιτικούς των ΗΠΑ να κατηγορήσουν την Κίνα.
Καθώς η κινεζοφοβία τρέφεται με τον εαυτό της, ο φόβος αρχίζει να αποκτά την αύρα του γεγονότος και οι κίνδυνοι τυχαίας σύγκρουσης με την Κίνα εντείνονται.
Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να τα καταφέρουν καλύτερα. Αντί να δικαιολογούν τις υπερβολές της κινεζοφοβίας ως δικαιολογημένες αντιδράσεις στην απειλή της Κίνας, οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν πιο ώριμα.
Στην πρώτη του ομιλία το 1933, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ υπογράμμισε τον απόλυτο κίνδυνο αυτής της επικίνδυνης παθολογίας με την αξιομνημόνευτη φράση: «Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος». Μέσα στη σημερινή κινεζοφοβική φρενίτιδα, αυτό το μήνυμα αξίζει να θυμόμαστε.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia