Thursday, August 1, 2024
Home » Αμερικανικές κυρώσεις σε οκτώ εταιρείες στην Κύπρο – Σύνδεση με Αφγανούς πρώην πολιτικούς αξιωματούχους

Αμερικανικές κυρώσεις σε οκτώ εταιρείες στην Κύπρο – Σύνδεση με Αφγανούς πρώην πολιτικούς αξιωματούχους

0 comment

Αμερικανικές κυρώσεις σε οκτώ εταιρείες στην Κύπρο – Σύνδεση με Αφγανούς πρώην πολιτικούς αξιωματούχους

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σειρά κυρώσεων σε βάρος δύο Αφγανών πρώην πολιτικών αξιωματούχων — του πρώην προέδρου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και του γιου του, για σύσταση μεγάλου δικτύου υπεξαίρεσης και διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται σχεδόν 40 οντότητες.

Ο Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι, που θεωρείται ακόμη ως ο πρόεδρος του αφγανικού κοινοβουλίου, και ο γιος του, ‘Ατζμαλ Ραχμάνι, κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονταν από συμβόλαια χρηματοδοτούμενα από την αμερικανική βοήθεια και προορίζονταν για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε ο Κώστας Νεστορίδης – Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Υπ. Ενέργειας: Επικαιροποίηση του σχεδίου για Αφροδίτη – «Αναγκαίο το…

Ακρωτηριάστηκε υπάλληλος – Πρόστιμο σε εταιρεία για το σοβαρό τραυματισμό…

Οι κυρώσεις αυτές “υπογραμμίζουν τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να θεωρεί υπεύθυνους αυτούς που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την προνομιούχα κατάστασή τους για προσωπικό τους συμφέρον”, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι Ραχμάνι κατηγορούνται ότι υπερχρέωσαν διάφορες παροχές που προορίζονταν για τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ότι εγκατέστησαν ένα σύστημα οικονομικής απάτης, έκλεψαν καύσιμα προκειμένου να τα μεταπωλήσουν και έστησαν ένα δίκτυο διαφθοράς που τους επέτρεπε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες αυτές.

Οι κυρώσεις αφορούν επίσης περίπου 40 εταιρίες, σχεδόν αποκλειστικά ξένες, που ο Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι και ο γιος του κατηγορούνται ότι κατέχουν ή ελέγχουν και ότι συμμετείχαν στο δίκτυο διαφθοράς ή υπεξαίρεσης.

Ανάμεσα στις εταιρίες, σχεδόν είκοσι είναι εγκατεστημένες στη Γερμανία, κυρίως στον τομέα των ακινήτων, όκτω στην Κύπρο, έξι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο στο Αφγανιστάν.

Όπως κάθε φορά, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν τη δέσμευση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι Ραχμάνι — πατέρας και γιος — άμεσα ή έμμεσα, καθώς και των εμπλεκόμενων εταιριών.

Επίσης, απαγορεύεται στο εξής στις εταιρίες ή σε Αμερικανούς πολίτες να συνάπτουν εμπορική σχέση με τα πρόσωπα ή τις οντότητες που αποτελούν στόχο των κυρώσεων, με κίνδυνο να βρεθούν με τη σειρά τους αντιμέτωποι με αυτές.

Η διαφθορά ανάμεσα στους Αφγανούς πολιτικούς αξιωματούχους ήταν ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της περιόδου της αμερικανικής υποστήριξης στην τοπική κυβέρνηση.

Τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε αποτυχίες όσον αφορά την πληροφόρηση κατά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τo Αφγανιστάν, κυρίως για το μέγεθος της διαφθοράς στους κόλπους της αφγανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More